Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Body mei 27, 2015

Wat je tong zegt over je gezondheid

De Ayurvedische manier van eten is weer bezig aan een flinke opmars. Dat wil zeggen in het Westen, want in het Oosten weten ze al lang dat bij ieder ‘type’ mens een ander soort eetpatroon past. En iedereen die zich weleens heeft verdiept in deze leef- en eetwijze om te bepalen of je een vata, pitta of kapha type bent, heeft het ongetwijfeld ook moeten doen: je tong uitsteken. En dat heeft een goede reden.

Je tong is een goede indicator voor hoe het met je lijf gaat. Het puntje van je tong zegt bijvoorbeeld iets over je hart, het stuk daarachter over je longen, de zijkanten gaan over je galblaas en lever. Het middelste deel je maag, het achterste stuk gaat over je nieren, darmen, blaas en baarmoeder.

Een gezonde tong is zacht roze, een klein beetje vochtig en glad. Er mag een dun, licht, wit laagje op liggen. Rode plekjes, bultjes, kloofjes of een soort ‘wit-gele’ waas laten een disbalans zien. Waarschijnlijk heb je dan een tekort of overschot in je lijf. Die disbalans wordt vaak veroorzaakt door voeding maar het kan ook een emotionele reden hebben (stress, boosheid, verdriet).

Een diepe groef in het midden?

Dikke kans dat je last hebt van een energie-dip in de middag omdat je maag niet helemaal goed functioneert en je last hebt met het verteren van je voeding. Het beter combineren van je voeding biedt vaak al een uitkomst.

Een dikke witte laag op je tong is teveel ‘gist’ en slijm in lijf.

Laat dan de zuivelproducten even staan.

Doet je tong altijd pijn?

Dan heb je waarschijnlijk een tekort aan ijzer of vitamine B6.

En heb je een knalrood puntje?

Dan zit je iets dwars waar je een sterke emotie bij voelt. Heb je stress? Ben je boos?

Wij zouden zeggen: steek die tong eens uit voor de spiegel. Is ‘ie mooi zacht roze? Of moet je aan de bak met een meer gezond leef- & eetpatroon? Meer weten? Een Chinese arts, ayurvedisch specialist of acupuncturist kan je meer vertellen over je tong in relatie tot je gezondheid.

Niet alleen een gezonde levensstijl is belangrijk om gezond te blijven, ook vrienden zijn belangrijk. Waarom? Dat lees je hier.

bluebelle.nl: hét platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Bekend van de SPINACH app en auteurs van het must-have kookboek voor ouders van de allerkleinsten: EASY PEASY.

Reageer op artikel:
Wat je tong zegt over je gezondheid
Sluiten