Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 26 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Wat je vooral niet (en wel) wilt zeggen tegen iemand met vruchtbaarheidsproblemen

Vruchtbaarheidsproblemen. Hoewel het helaas nog een behoorlijk taboe is, kennen we allemaal wel iemand in onze omgeving bij wie de kinderwens maar niet in vervulling wilt gaan.

Dit kan ongemakkelijk zijn voor de omgeving, maar uiterst pijnlijk voor de ouders in kwestie. Sommige vormen van advies kunnen helemaal verkeerd vallen, maar anderzijds geven veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen aan dat ze zich vaak erg alleen voelen in het proces.

Vruchtbaarheidsproblemen

Hoe ga je hier als buitenstaander het beste mee om? We geven je een paar duidelijke do’s & don’ts:

Don’t:

En big no-no:

De relativering.

“Ach joh maak je niet druk, het komt vanzelf wel.”  Of: “Je bent nog zo jong!” Of ook herkenbaar: “Je bent er teveel mee bezig, laat het gewoon lekker los!” Dit soort advies schiet doorgaans altijd in het verkeerde keelgat bij vrouwen. Het punt waarop je nog nonchalant met een kinderwens om kan gaan, is al lang voorbij. Ook maakt de leeftijd niets uit. Vrouwen hebben een wens, en ongeacht hoe oud ze zijn, is het heel verdrietig als het niet lijkt te lukken.

Klagen over het moederschap.

“Mijn kinderen zijn elke dag zó druk, neem er maar een van mij!”  Of: “Ik had echt onderschat hoe zwaar een tweede kind zou zijn.” Tuurlijk, iedereen mag af en toe klagen, maar dit zijn klachten waar vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen zich niet in kunnen verplaatsen. Pick your audience.

Zwangerschapsnieuws onbevangen delen.

“Kijk, Meghan Markle is 3 maanden na haar huwelijk al zwanger!”  Of: “Wauw, check de zwangerschapsaankondiging van die ene vriendin op Instagram!” We garanderen je dat dit niet altijd in goede aarde zal vallen bij vrouwen bij wie het niet lukt om zwanger te worden. Denk hier over na. Zwangerschapsaankondigingen drukken deze vrouwen juist weer met de neus op de feiten, waardoor het lastig voor ze kan zijn om onbevangen blij te zijn.

Nieuws vermijden

Wat je echter ook niet moet doen: nieuws omtrent een nieuwe zwangerschap vermijden. Zo kan de vrouw in kwestie zich juist weer enorm buitengesloten voelen. Breng het dus op een iets subtielere manier. Voel deze situatie aan. Breng zwangerschapsnieuws dus ook nooit in het openbaar. Geef haar de ruimte om het even te verwerken. Bij sommige vriendschappen is dit via whatsapp of een kaartje. In andere gevallen is bellen of bij haar thuis langsgaan meer passend. Zo kennen we een voorbeeld van twee vriendinnen waarvan er eentje moeite had met het krijgen van een kind. Toen de ander zwanger bleek te zijn, bracht ze het nieuws face-to-face, met een grote bos bloemen. Een heel erg attent gebaar!

Niks doen of zeggen.

Dit is misschien wel het slechtste wat je kan doen zodra een vriendin haar vruchtbaarheidsproblemen met je deelt. Ze heeft waarschijnlijk best wat moed bij elkaar geraapt om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Stilte is dan extra pijnlijk.  Maar wat zeg je dan wél? Hieronder tips.

Do’s

Wat dan wel?

Laat haar aan de leiding.

Als je vriendin begint over haar vruchtbaarheidsproblemen, laat haar dan in the lead over wat ze wel en niet wilt delen. Geef ook eerlijk aan dat je haar gevoelens niet wilt kwetsen en dat ze zeker geen antwoord hoeft te geven op vragen die je haar stelt als ze dat niet wilt. Stel die vragen echter wel. Zo voelt je vriendin zich serieus genomen. Ook kan je haar vragen of ze het op prijs stelt als je af en toe het onderwerp bij haar aansnijdt. Sommige vrouwen vinden dit fijn en voelen zich hierdoor gesteund. Anderen willen tijdens het proces meer met rust gelaten worden en willen niet elke maand hoeven mee te delen dat ‘het weer niet gelukt is.’

Probeer haar te steunen in zware beslissingen.

Of je vriendin kiest voor een vruchtbaarheidsbehandeling of juist niet, steun haar in deze beslissing. Laat haar dit weten en stel vragen over de behandeling en de periode die haar te wachten staat. Vraag regelmatig hoe ze zich voelt. Goedbedoelde adviezen zoals: weet je wel hoeveel IVF kan kosten en hoe zwaar dit lichamelijk en mentaal kan zijn, kan je voor je houden. Geloof ons: je vriendin is hiervan op de hoogte.

Leid groepsgesprekken af van baby’s.

Als je vriendin jou in vertrouwen heeft genomen over haar kinderwens, kan je er vanuit gaan dat ze wilt dat je dit niet deelt met anderen. Ook zal ze dit ook lang niet met iedereen delen. Zo kunnen er vaak genoeg groepsgesprekken ontstaan waarin er onbevangen babynieuws en praat wordt gedeeld. Help je vriendin door het gespreksonderwerp subtiel te veranderen.

Probeer je vriendin af te leiden.

Als je vriendin al langer aan het proberen is om zwanger te raken, zal je merken dat er steeds meer druk komt te liggen op de veel te langzaam voorbij tikkende tijd. Vooral de laatste weken van de cyclus, vlak voor de menstruatie (of zwangerschap!) kunnen zenuwslopend zijn. Probeer haar af te leiden met een lunch, een bioscoopje, een shopmiddag of een etentje. Zo geef je haar zonder je woorden te gebruiken het gevoel dat haar leven zonder kinderwens ook heel fijn kan zijn.

Nederlandse vaders praten niet over menstruatie met hun dochters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme