‘Wat zie je er moe uit.’ En nog 6 uitspraken die je beter niet kunt zeggen in een gesprek

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je bent iets aan het vertellen tegen een vriendin en opeens – uit het niets – is ze op d’r tenen getrapt. Je hebt iets verkeerds gezegd. Al weet je eigenlijk niet zo goed wat het nou precies was.

Soms is het, een beetje afhankelijk van het gesprek natuurlijk, handig om te weten wat je niet én juist wel moet zeggen. Gelukkig schiet de gerenommeerde auteur Travis Bradberry ons te hulp.

Een sterkere relatie

Bradberry stelde een lijst op met uitspraken die je beter kunt vermijden en geeft daarbij suggesties voor alternatieve reacties. Waarom hij dit deed? Volgens de co-auteur van het boek Emotional Intelligence 2.0 kunnen een paar eenvoudige aanpassingen ervoor zorgen dat je relatie met andere mensen sterker wordt. Watch and learn.

‘Je ziet er moe uit’

Over het algemeen zien vermoeide mensen er niet bepaald aantrekkelijk uit. Wallen onder de ogen, slordig haar en een bleek gezicht zijn een paar van de onflatteuze kenmerken. En dan hebben we het alleen nog maar over het uiterlijk. Andere tekenen die duiden op vermoeidheid zijn bijvoorbeeld concentratieproblemen en een slecht humeur.

Het probleem met een uitspraak als ‘je ziet er moe uit’, zo stelt Bradberry, is dat je impliceert dat ál het bovenstaande van toepassing is. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. De oplossing? Vraag gewoon of alles wel goed gaat met de ander. Dat is namelijk ook precies waar mensen op doelen als ze iemand aanspreken op hun vermoeide uiterlijk. Alleen nu klink je tenminste bezorgd, en niet onbeleefd.

‘Je hebt áltijd’ of ‘je hebt nóóit’

Zeggen dat iemand áltijd of nóóit iets doet is wel heel erg stellig, en in veel gevallen ook helemaal niet de waarheid. Toch kunnen we – in een verhitte discussie – uitspraken als deze er nog wel eens uitgooien. De volgende keer dat je jezelf in zo’n situatie bevindt: think twice. Volgens Bradberry zouden bovenstaande zinnen mensen defensief maken, waardoor de kans groot is dat ze zich zullen afsluiten voor het een verder gesprek.

Heeft de ander iets gedaan (of juist niet) wat je dwarszit, benoem dit dan en leg uit waarom dat een probleem is voor jou. Blijf bij de feiten. Is het echt de frequentie van het gedrag dat het probleem is, zeg dan iets als ‘het lijkt erop dat je dit vaak doet’.

‘Zoals ik al zei…’

Ja oké, je hebt dat verhaal over de burn-out van je buurvrouw misschien al eens eerder verteld, maar we vergeten allemaal wel eens iets toch? Probeer uitspraken als ‘zoals ik al zei’ of ‘ik heb toch al verteld dat’ zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer je dit zegt klinkt het alsof je beledigd bent om jezelf te moeten herhalen. En dat is niet leuk voor de ontvanger: iemand die waarschijnlijk oprecht geïnteresseerd is in het verhaal, of in het horen van jouw perspectief.

Wat je volgens Bradberry beter kunt doen is het verhaal nog een keer vertellen, maar dan net even wat anders. Kijk wat je kunt doen om de boodschap op een duidelijkere en interessantere manier over te brengen. Hopelijk blijft het nu wél goed hangen.

‘Veel succes’

Hė, mag je iemand nu ook al geen succes meer toewensen? Natuurlijk wel. Alles mag. Maar er is wel een reden waarom deze uitspraak in het rijtje ‘ontactische uitspraken’ zit. De uitdrukking wekt namelijk de indruk dat iemand succes (of geluk) nodig heeft om te kunnen slagen.

Bradberry is van mening dat er een beter alternatief is. Zeg iets in de trant van ‘ik weet zeker dat jij over de nodige capaciteiten beschikt om er een succes van te maken’. Erop wijzen dat iemand de vaardigheden heeft die nodig zijn om te slagen geeft een enorme boost aan zelfvertrouwen.

‘Het is aan jou’ of ‘wat jij wilt’

Wanneer iemand je vraagt om je oprechte mening, dan is het wel zo fijn om hier serieus op te reageren. Uitspraken als ‘het is aan jou’ of ‘wat jij wilt’ zijn onverschillig en wekken de indruk dat het je allemaal niets uitmaakt. En dat terwijl je mening waarschijnlijk wel belangrijk is voor de persoon die erom vraagt.

Het advies van de kenner: zeg dat je geen uitgesproken mening hebt in een van de richtingen, maar dat er wel een paar dingen zijn die je zou kunnen overwegen. Hiermee laat je zien dat bereid bent de ander te helpen en om deze persoon geeft.

‘Ach, je was toch te goed voor hem’

Een reactie als ‘je was toch te goed voor hem’ impliceert dat je gesprekspartner een slechte keuze heeft gemaakt, op persoonlijk of professioneel vlak. Maar het feit dat er nu problemen zijn tussen twee mensen betekent niet dat die er altijd zijn geweest.

Is de relatie van je vriendin zojuist op de klippen gelopen? Zeg dan iets als ‘hij weet niet wat hij mist’. Dit biedt enthousiaste steun en optimisme, maar dan zonder impliciete kritiek. Precies wat ze nodig heeft.

Entrepreneur

Reageer op artikel:
‘Wat zie je er moe uit.’ En nog 6 uitspraken die je beter niet kunt zeggen in een gesprek
Sluiten