Maaike Helmer
Maaike Helmer Body 14 nov 2017

Wat kun je iemand met diabetes anno 2017 écht niet meer vragen?

Het is vandaag Wereld Diabetes Dag. Perfect moment om even wat misverstanden over de aandoening uit de wereld te helpen. Wat kun je iemand met diabetes anno 2017 écht niet meer vragen?

1. Mag je dan geen suiker?

Eén van de meest voorkomende misverstanden: als je diabetes hebt, mag je eigenlijk alles eten wat anderen ook eten, maar je moet er wel altijd over nadenken. Op koolhydraten moet je namelijk insuline spuiten (of je slikt pillen). Vroeger werd gedacht dat mensen met diabetes beter geen koolhydraten konden eten (of heel weinig). Je moet wel opletten dat je gezond eet (maar ja, geldt dit niet ook voor mensen zonder deze ziekte?). Gecompliceerde koolhydraten (denk: volkoren) zullen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder bloedsuikerschommelingen zijn.

2. Spuiten? Heb jij het dan héél erg?

Nog zo’n klassieker. Er zijn twee soorten diabetes, type 1 en type 2. Bij type 1 heeft je lichaam een fout gemaakt en heeft het de eigen cellen (de eilandjes van Langerhans, die verantwoordelijk zijn voor het maken van insuline) aangevallen. Bij type 2 maakt het lichaam wel insuline, maar zijn de receptoren op de lichaamscellen er ongevoelig voor. Bij type 1 moet je spuiten (een insulinepomp is ook een optie, die geeft wat meer flexibiliteit), bij type 2 kun je het vaak af met pillen maar soms zul je toch moeten overgaan tot spuiten. Er is niet zoiets als erg of minder erg. Net als met zwangerschap; je bent zwanger of je bent het niet. Je hebt het of je hebt het niet.

3. Diabetes, maar… je bent niet dik?

Omdat bij type 2 sprake kan zijn van leeffactoren (zoals overgewicht) die invloed hebben op het ontwikkelen of verergeren van de diabetes, is er vaak het misverstand dat alle diabeten vroeger teveel suiker zouden hebben gegeten of te zwaar zouden zijn. Maar type 1 patiënten zijn vaak ‘normaal gebouwd’. En er zijn genoeg slanke type 2 patiënten, vaak is het ook een genetische kwestie.

4. Wist je al dat mijn opa eraan is doodgegaan?

En met ons gaat het prima, thanks for asking. Heb je diabetes, dan blijkt iedereen opeens een opa, oma, oom of tante (of buurvrouw) te hebben met een gruwelverhaal. Verloren tenen, blind, hartfalen, the works. Bij diabetes is er inderdaad kans op lange termijn gevolgen. Máár: er zijn ook genoeg mensen met diabetes die op hun tachtigste nog steeds huppelend en zelfs zonder bril door het leven gaan. Diabetes is een volstrekt individuele aangelegenheid. Vergelijken is zinloos.

5. Heb je een hypo? Dan moet je spuiten, toch?

Wrong! Hypo (vertaal: weinig) betekent dat je een láge bloedsuikerspiegel hebt. Deze zul je dus moeten aanvullen met suiker. Hyper (vertaal: veel) betekent dat je een hoge bloedsuikerspiegel hebt, die kun je naar beneden krijgen door insuline.

6. Ik zou het niet kunnen… hoe houd je het vol?

Dat klinkt een beetje alsof je een optie hebt. Alsof het gewoon een intensieve hobby is. Je bent elke dag bezig met balans houden tussen koolhydraten, insuline, beweging en andere factoren (zoals stress en ziekte). Het is niet iets wat je kunt of niet kunt, je zult wel moeten. 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Je zou toch minder tijd in je hobby steken, hopen we.

Chronisch ziek zijn: echt níet relaxed. Hierom! >

Heb jij diabetes of ken jij iemand met diabetes? Praat erover mee op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat kun je iemand met diabetes anno 2017 écht niet meer vragen?
Sluiten