Wat we kunnen doen aan die vervelende Gremlin in onszelf

Daphne krijgt een uitnodiging om met 180 andere vrouwen deel te nemen aan het Live Your Purpose Event. Kort leert het je je leven zo in te richten zodat privé en werk in balans zijn. Kijk, daar horen we graag meer over. En al helemaal over de Gremlin in ons.

We zitten met 180 vrouwen in de zaal. Anders dan je zou verwachten, is het doodstil. We zitten middenin een visualisatie oefening. Dat wil zeggen. 179 vrouwen zitten middenin een visualisatie oefening. Ik denk vooral nog heel hard na over wat er net gebeurd is.

Onlangs werd ik via mijn werk uitgenodigd om naar het Live Your Purpose Event te gaan. Een evenement dat helpt om jouw ‘purpose in life’ te vinden, en je leven vervolgens zo in te richten dat je privéleven én werk (of eigen bedrijf) in balans zijn. Nou weet ik niet hoe het met jullie zit, maar vooral aan dat balans dingetje schort het er nog weleens aan. Dus ik ging gretig op de uitnodiging in, en voor ik het wist zat ik afgelopen weekend in de Brabanthallen.

Niet zweverig

Als ik heel eerlijk ben, was ik bang dat sommige oefeningen een beetje ‘zweverig’ zouden zijn. ‘Nee toch hè, moet ik nu allemaal vrouwen die ik niet ken gaan knuffelen?’, heb ik meer dan eens gedacht. En inderdaad ben ik de tel van het aantal knuffels een beetje kwijtgeraakt. Maar was het zweverig? Eigenlijk niet. Met het beantwoorden van verschillende vragen, het delen van de antwoorden met anderen en dus de eerdergenoemde visualisatie- en meditatieoefeningen, had ik steeds meer het gevoel dat ik een puzzel was, waarvan ik elke keer een klein stukje vond. Praktisch, eigenlijk wel. En best een openbaring voor een nuchtere trien als ik.

LEES OOK: Voor 10 uur ‘s morgens beginnen met werken is slecht voor je gezondheid

Maar er was één oefening waardoor ik besloten heb: hier moet ik over schrijven. Dit moeten nog veel meer mensen weten. En dat heeft alles te maken met onze ‘Gremlin’. Iedereen heeft er een. Het is dat vervelende stemmetje in je hoofd, dat zegt dat je dingen niet kunt. Of niet zou moeten doen. Of juist wel moet doen. Dat stemmetje dat op je werk zegt dat je niet genoeg bij je baby bent, en thuis zegt dat je je werk prut gedaan hebt door gewoon om 5 uur naar huis te gaan. Met andere woorden: die klote-Gremlin die we allemaal hebben. Deze oefening liet zien hoe gemeen onze Gremlin tegen ons is. En dat het eigenlijk belachelijk is dat we er altijd maar naar luisteren, want hij verkondigt nou niet bepaald de waarheid.

Gremlin oefening

Voor deze oefening moesten we opschrijven wat onze Gremlin over ons zei. Ik denk diep na. Eigenlijk ben ik een beetje blanco. Maar ik begin met schrijven. Voor ik het weet vloeit er van alles uit mijn pen. Na een paar minuten kijk ik verbluft naar mijn papiertje. Wauw, wat moet ik ontzettend veel van mezelf. Ik tel mijn punten. Het zijn er veertien. Vervolgens moeten we paartjes maken met een vrouw die je nog niet kent. Dat is makkelijk, en voor ik het weet sta ik tegenover een vrouw met een mooie uitstraling.

Oncomfortabel

Ik kan het niet laten om haar stiekem te bestuderen. Zachte ogen, van gemiddelde lengte, middellang bruin haar. Lief, is het woord wat in me opkomt. Dan krijg ik de kans om haar van nog veel dichterbij te bestuderen, want we moeten allebei een stap naar voren zetten. Wauw. Dat is oncomfortabel. Ik merk dat ik het moeilijk vind om haar in de ogen te kijken nu ze zo in mijn aura staat en weersta de drang om een stap achteruit te zetten.

Jij bent te dik

Je voelt ‘m aankomen. Vervolgens moeten we de keiharde woorden van onze Gremlin tegen elkaar uitspreken. In de jij-vorm. Daarna moeten we een minuut stil zijn en elkaar in de ogen blijven kijken. Ik spreek mijn gremlins uit tegen de vrouw tegenover me. Het voelt raar om te zeggen dat ze dik is. Of dat ze beter moet zijn, attenter en creatiever. Dat ze waardeloos is als ze bepaalde targets op het werk niet haalt. Of een verschrikkelijke dochter als ze besluit om een avondje bijkomen van een drukke week voor te laten gaan.

De vrouw tegenover me, kijkt vol medelijden. Dat verbaast me. Dit zijn toch heel normale dingen om te denken? Maar terwijl ik haar nog een minuut in de ogen kijk (zo ongemakkelijk als maar mogelijk is), dringt het een beetje tot me door. Misschien zijn dat helemaal niet zulke aardige dingen om te denken over mezelf. Waarom laat ik dat altijd maar toe? Eigenlijk helemaal niet tof.

LEES OOK: Hoe deze foto van twee plus-size modellen is bewerkt, is bizar

Dan zijn de rollen omgedraaid en deelt zij haar Gremlin. Ze begint te praten. Ze deelt dat ze waardeloos is. En dat ze ‘het niet verdient, na wat ze gedaan heeft’. Dat ze haar gezin tekort doet door te zijn wie ze is. De lijst gaat maar door en door. Ik hoor het met afgrijzen aan. Ik zie de tranen in haar ogen opkomen en al snel rollen ze over haar wangen. Bij mij ook. Fuck de regels. Ik geef haar een knuffel en fluister dat ik haar niet ken, maar dat het echt goed komt. Wat klinken die woorden leeg. Maar meer dan dat kan ik niet doen. ‘Wat draag jij een kruis met je mee’, denk ik terwijl we weer gaan zitten. Overal klinkt er gesnuif in de zaal, en het gerommel in tassen waar al snel zakdoekjes uit komen.

Wat zegt jouw Gremlin?

Vooral vrouwen hebben er een handje van om zich overal schuldig over te voelen. Over wat je gedaan hebt, wat je juist niet gedaan hebt. Maar guess what? Het ís niet oké dat we blijven luisteren naar onze ‘Gremlin’. Want het houdt ons tegen. In ons geluk, in wat we willen doen. Dus mijn vraag aan jou? Kom erachter wat jouw Gremlin allemaal tegen jou zegt en besef dat hij niet per definitie de waarheid spreekt. Want als we dat allemaal zouden beseffen. Hoe ver zouden we dan wel niet komen met elkaar?

Het Live Your Purpose Event is georganiseerd door Mabel Duchossoy en Crystal Kwee van The New Business Women. Het is hun missie om de wereld te inspireren met vrouwelijke kracht. De komende tijd geven ze seminars in Den Bosch en Amsterdam. Nieuwsgierig? Check tnbw.nl.

Reageer op artikel:
Wat we kunnen doen aan die vervelende Gremlin in onszelf
Sluiten