Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 4 apr 2017

Wat we kunnen leren van de hoofdrolspeelsters uit onze favoriete series

Als je denkt dat het kijken van je favoriete serie puur tijdverdrijf is, think again. Onbewust (of misschien wel bewust) leren we een hoop van de powervrouwen die een hoofdrol spelen in favoriete series als House of Cards, Homeland en Brussel.

Waren de sterke karakters en hoofdrollen in series voorheen vooral weggelegd voor mannen, dan is dat voor eens en voor altijd verleden tijd. Powervrouwen maken hun opmars. Denk maar eens aan het rijtje series dat jij waarschijnlijk ook hebt gebingewatched. Van Claire Underwood uit House of Cards tot Moniek van Dalen uit de Nederlandse hit-serie Brussel.

Een overeenkomst hebben ze allemaal. Naast hun krachtige optreden en niets ontziende gedrag om daar te komen waar ze willen zijn, tonen ze stuk voor stuk ook hun kwetsbaarheid. Carrie Mathison worstelt met haar mentale gesteldheid en Moniek van Dalen moet zien te dealen met een groot geheim dat zij al jaren met zich meedraagt. Die kwetsbaarheid maakt ze herkenbaar en dichterbij.

Blijft de vraag welke powervrouw lessen we kunnen leren van de hoofdrolspeelsters uit onze favoriete series:

Claire uit House of Cards

Ok, ten eerste wil ik het lijf van Claire, maar dat is natuurlijk superoppervlakkig dat ik dat zeg. Niet? Gelukkig, dat heb jij dus ook. Ten tweede verpakt ze dat fitte, hardloop lijf van haar in extreem goedzittende jurkjes. Oppervlakkig #2? Ok, dat vind jij dus ook. We zitten op één lijn. Bottomline, wie zich onberispelijk kleedt en verzorgt staat 2-0 voor. Daarnaast bereid deze grand dame zich tot in de details voor op een gesprek of onderhandeling door te oefenen. Een perfecte speech komt niet zomaar uit je mond rollen. En last but not least: houd je privé leven voor de rest van de wereld geheim. Of je je man nu haat of niet, of dat je een diep verdriet met je meedraagt. In je kaarten laten kijken brengt je nergens als je aan de top wilt komen. Beter te weinig vertellen dan te veel.

Moniek uit Brussel

Mocht je je nog afvragen wie Moniek is? De nieuwe Nederlandse serie Brussel is een aanradertje. Al die Amerikaanse blockbuster series zijn geweldig, maar wat van Nederlandse bodem komt en goed is, verdient een extra aanbeveling. Moniek van Dalen is de hoofdrolspeelster in de serie Brussel. Deze ex-politica runt mede als bestuurslid een oliemaatschappij en woont in Brussel. In Brussel draait het om bedriegen en bedrogen worden en daar is Moniek ook slachtoffer van. Haar kracht is dat ze – los van het durven tonen van haar seksualiteit op latere leeftijd – powerplay van anderen weet om te draaien in haar voordeel. Geslepen, maar nog steeds een vrouw om van te houden. Bekijk hieronder een van de trailers van Brussel. Over powervrouwen gesproken…

Carrie uit Homeland

Carrie is natuurlijk een gekkie, maar wel eentje die weet waar ze het over heeft. als Carrie op haar instinct vertrouwt heeft ze het eigenlijk altijd bij het rechte eind. En dat is precies wat ik ook meer zou moeten doen. De wereld kan denken dat je gek bent, maar diep van binnen is er dat stemmetje dat zegt dat ‘iets’ niet klopt. Als er iemand goed kan huilen is het Carrie wel. En dat lucht op. Ze geeft eraan toe om haar angsten en emoties vol te laten stromen. Gooi het eruit! De keren dat ik eraan toegeef om te huilen voelen enorm kwetsbaar, maar leveren me meer op dan het opkroppen van emoties. Verder heeft Carrie een vertrouwenspersoon waar ze alles bij kwijt kan en die in haar blijft geloven. Ook als anderen het niet zien. Zo’n mentor heb je nodig in het leven!

Brussel kijken

Als je Brussel nog niet gezien hebt kun je de eerste drie afleveringen bekijken via KPN Presenteert. Ben je klant bij KPN dan bekijk je de hele serie op kanaal 18.

in samenwerking met KPN

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat we kunnen leren van de hoofdrolspeelsters uit onze favoriete series
Sluiten