Susan Dalstra
Susan Dalstra Verhalen 21 mrt 2018

Dit is wat mensen volgens onderzoek écht gelukkig maakt

Op zaterdagochtend wakker worden van de geur van verse croissants, je geliefde die ongevraagd een cappuccino voor je maakt, een gecancelde afspraak waardoor je opeens een extra vrij uurtje hebt: het zijn de kleine dingen die het ‘m doen. Maar gelukkig zijn heeft ook een boel te maken met hoe je hersenen in elkaar zitten. 

Grijze massa

Het geheim voor geluk zit tussen je oren. Het gaat volgens onderzoek dan ook een stuk verder dan je droomschoenen precies in jouw maat in de sale vinden of een onverwachte flirt. Het komt neer op neurowetenschap en een specifiek gedeelte in het brein. Een team Japanse professor ontdekte dat gelukkige mensen een grotere grijze massa hadden in de precuneus; een gedeelte in het brein dat ook samenhangt met de opslag van het geheugen.

Levensstijl

‘Uit onze resultaten blijkt dat de precuneus een belangrijke rol speelt in het verwerken van verschillende soorten informatie en die informatie omzetten in subjectief geluk.’ Dat betekent overigens niet dat je vette pech hebt als je hersenen neurologisch gezien net even anders in elkaar zitten. Je kan met aanpassingen in je levensstijl er ook voor zorgen dat de grijze massa in dat gebied toeneem – en je dus gelukkiger wordt.

Meditatie

Meditatie kan er ook voor zorgen dat die grijze massa groter wordt. Het is de moeite waard om te proberen als je even niet zo lekker in je hum bent, want eerder onderzoek toonde ook al aan dat regelmatig mediteren je een sterker doel in het leven doel en een verrijkt sociaal leven geeft en zelfs de symptomen als je ziek bent verlicht.

The Independent

Reageer op artikel:
Dit is wat mensen volgens onderzoek écht gelukkig maakt
Sluiten