Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 29 dec 2016

Wat moet je nu doen? Je baby oppakken of toch laten huilen?

Slapeloze nachten krijg je gratis bij alle babyvreugde, helaas. Maar moet je je kleine nu laten huilen of juist oppakken en troosten? Dat laatste dus niet, als het aan onderzoekers ligt.

Het voelt gewoon niet goed om je baby te laten huilen, logisch dus dat je er maar weer uit gaat om hem of haar even lekker te kroelen. Toch is het verstandig om je kleine zichzelf weer in slaap te laten huilen. Althans, dat zeggen onderzoekers op The Baby Sleep Site. Zij benoemen een speciale methode (die je hier kunt lezen) waar veel meer bij komt kijken dan je baby op willekeurige tijden op bed leggen en hopen dat-ie als een roosje slaapt. Het idee hierachter is dat je baby niet op jouw ‘redding’ leunt, maar juist leert om zelf in slaap te komen.

LEES OOK: Stop met straffen. Dit werkt veel beter

Geen effect

Je vraagt je misschien af of dat ‘zichzelf in slaap huilen’ effect heeft op je baby op latere leeftijd. Dat hangt er vanaf. Volgens Australische onderzoekers heeft dit geen negatief, maar ook geen positief effect op je kind. Hij of zij wordt er niet meer of minder gestrest door op latere leeftijd, en je baby heeft ook niet meer kans op gedragsproblemen.

Een ander onderzoek -gepubliceerd in Psychology Today– geeft echter een ander resultaat. Volgens deze onderzoekers kunnen kinderen wel degelijk gestrest raken van de ‘uithuilmethode’, en kan dit sociale problemen op latere leeftijd veroorzaken. In plaats van dat kinderen zelfstandiger zouden worden door deze methode, worden ze er juist een stuk afhankelijker van.

Wat je ook doet, doe het consequent

Volgens ouderexpert Sarah Ockwell-Smith zijn onderzoeken over dit soort zaken niet altijd betrouwbaar, en is het per kind en ouder verschillend wat verstandig is om te doen. ‘Het slaapritme van een baby verandert met de week, dus er bestaat niet één methode die de juiste is’, aldus Ockwell op haar site. ‘Doe wat goed voelt, maar doe het wel consistent.’

Onderzoek: Slecht slapende baby wordt vaak een lastige peuter

Bron hoofdbeeld: Instagram

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat moet je nu doen? Je baby oppakken of toch laten huilen?
Sluiten