Marlies Jansen
Marlies Jansen Body 31 dec 2015

Wat niemand je vertelt over vuurwerk afsteken

Ondanks de kritiek die er nu is op vuurwerk, vinden we het magisch en speciaal om hiermee het nieuwe jaar in te luiden. 43% van de Nederlanders vindt het een belangrijke traditie. Gelukkig is het veilig te houden voor jou en je kinderen. Mits je niet in deze veelgemaakte denkfouten trapt:

[STAP stap=”1″]

‘Míjn kind overkomt niets’

Je bent er immers toch bij? Of jouw kind steekt toch (nog) geen vuurwerk af? Helaas: kinderen die gewond raken door vuurwerk, hebben vaak niets afgestoken maar alleen staan toekijken, zeggen kinderartsen.

[STAP stap=”2″]

‘Wij hebben alleen legaal vuurwerk’

Want, en, dus? Meer dan de helft van de verwondingen die mensen jaarlijks oplopen, wordt veroorzaakt voor legaal vuurwerk. Legaal is niet hetzelfde als veilig. Een rotje dat jouw richting op wordt gegooid, een vuurpijl die met gillende vaart de verkeerde kant opgaat en in een capuchon blijft hangen… Het gezegde ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ is er niets voor niets.

[STAP stap=”3″]

‘Mijn man/moeder/vriendin let op de kinderen’

Maar…er gebeurt best veel tegelijkertijd als we met z’n allen vuurwerk afsteken. Terwijl de één zich vergaapt aan een vuurpijl die in honderden fonkelende sterretjes in de lucht uiteen valt, kan er ergens anders iets misgaan. Wees dus alert en houd samen een oogje in het zeil. Laat kinderen sowieso 6 meter afstand houden van het afsteken.

[STAP stap=”4″]

‘Ik let goed op, dus een vuurwerkbril is niet nodig’

Vuurwerk komt vaak uit een onverwachte hoek op je af – dat zie je dus niet aankomen. Gewoon dragen dus, die speciale vuurwerkbril die je ogen beschermt. Zowel voor kinderen als volwassenen al voor een paar euro te koop bij ziekenhuizen, opticiens en warenhuizen zoals de Action. Als je vuurwerk koopt, krijg je ze er meestal gratis bij.

[STAP stap=”5″]

‘Mijn kleding beschermt me wel’

Niet als je een fleecevest of een hoodie draagt… Trek jezelf en je kinderen kleding aan die tegen een stootje of vonk kan (dus géén nylon of ander synthetisch spul). En ook niet iets met een capuchon, aangezien daar van alles in terecht kan komen.

[STAP stap=”6″]

‘Een aansteker is veilig om het vuurwerk aan te steken’

Prutsen met lucifers is niks en over sigaretten om vuurwerk aan te steken, hebben we het al helemaal niet. En nee, gebruik ook NOOIT een gewone aansteker – al roept je puberzoon dat zijn Zippo veilig is, dat is ‘ie niet. Beter: het aansteeklont. Hij waait niet uit, je brandt er je vingers niet aan (aanstekers worden loeiheet als je ze voortdurend gebruikt) en hij is lang waardoor je het veilig kunt afsteken. Het brandtempo van zo’n lont (3 – 8 seconden) is wettelijk geregeld – zo heb je mooi de tijd om weg te komen.

[STAP stap=”7″]

‘Sterretjes zijn ongevaarlijk’

Mocht je dit denken, weet dan dát precies de reden is waarom er vaak ongelukken mee gebeuren. Het ‘kindervuurwerk’ wordt omschreven als koud vuur, maar in het hart van de vlam kan het maar liefst 1500 graden zijn. Laat kleine kinderen dus liever geen sterretjes vasthouden. Prik ze ergens in en laat je kinderen van en afstandje kijken. Zijn je kids al wat groter? Vertel ze over de gevaren en houdt je ogen voortdurend op ze gericht als ze zelf een sterretje vasthouden.

[STAP stap=”8″]

‘Een vuurpijl steek je veilig af in een fles’

Eh, ja, dat is alvast een goed begin. Vergeet niet die fles óók te verzwaren met zand, anders kan de pijl nog alle kanten op. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond om ze stevig en stabiel te laten staan. En siervuurwerkpotten zet je áltijd klem tussen twee stenen. En wellicht ten overvloede: steek nooit vuurwerk uit je hand af en steek weigeraars nooit opnieuw aan.

[STAP stap=”9″]

‘De rommel kun je het best de volgende morgen opvegen’

Omdat het dan is afgekoeld? Sorry: al is het midden in de nacht en ben je nog zo moe, ruim de troep op zodra je klaar bent met afsteken. Gooi er gelijk een emmer water over voor het geval er nog iets smeult. Laat geen vuurwerk op straat liggen, en zeker geen vuurwerk dat niet is afgegaan. 10% van alle vuurwerkverwondingen wordt hierdoor namelijk veroorzaakt: veel kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken.

[STAP stap=”10″]

‘Ik weet wat ik moet doen als mijn kind hulp nodig heeft’

Het is echt aan te raden om een cursus EHBO te volgen. Mocht er tóch iets gebeuren, dan weet je wat je moet doen en handel je sneller. Het Rode Kruis geeft workshops en cursussen aan ouders voor baby’s en kinderen. Aanrader voor nu: de online snelcursus.

Ga jij vuurwerk afsteken of vind je dat veel te gevaarlijk dan wel zonde van je geld? Praat erover mee op onze Facebookpagina.

Deze reacties van kinderen op het zien van al dat magische vuurwerk zijn onbetaalbaar!

Reageer op artikel:
Wat niemand je vertelt over vuurwerk afsteken
Sluiten