Redactie
Redactie Body augustus 17, 2015

Wat (niet) te doen als je kind zich verbrandt?

Het is één van je grootste nachtmerries: een gloeiendhete kop thee in de schoot van je kind, een steekvlam die het shirt van je 8-jarige zoon in vlammen doet opgaan (terwijl hij het aanheeft) of de kokende pastasaus die over de arm van je peuter komt. Verbranding is één van de meest pijnlijke en nare ongelukken waar kinderen mee te maken kunnen hebben – vaak met verstrekkende – esthetische – gevolgen.

Koelen, zo snel mogelijk onder de kraan of douche: dat is wat de meeste mensen nog altijd doen als ze zich verbrand hebben. Het is wat doktoren en de medische wetenschap ons al jaren vertellen.

De Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) toonde in 1992 aan dat de schade bij verbrandingen door Boegem Balsem beter beperkt blijft dan wanneer er gekoeld wordt met water. Kees Boegem, uitvinder van de zalf, voert sinds die tijd strijd om zijn balsem als medisch hulpmiddel gecertificeerd te krijgen. In 2005 lukte dit toen de balsem een CE-keurmerk (Conformité Européene) toegekend kreeg. Opmerkelijk is echter dat de balsem, ondanks de aangetoonde betere werking dan waterkoeling, nog niet wordt gebruikt door zij die in Nederland het brandwondenbeleid bepalen.

Positieve reacties en resultaten

Dat dat niet lukt is opmerkelijk, want als je alle persoonlijke verhalen en ‘recensies’ op zijn website en Facebookpagina leest, wordt continu benadrukt hoe mensen geholpen zijn door zijn ‘wonderzalf’. De foto’s liegen er niet om: brandwonden die binnen relatief korte tijd mooi genezen zijn, mensen die in brandwondencentra extreem veel pijn en weinig resultaat ervoeren – maar wiens brandwonden door Boegem Balsem veel sneller genazen en minder pijnlijk waren.

Geen water, wel balsem?

Het devies: koel een brandwond niet met water, maar smeer er in plaats daarvan meteen Boegem Balsem op. Komt het verhaal je bekend voor? Dat klopt: de afgelopen jaren verschenen Kees Boegem en anderen in verschillende televisieprogramma’s en goten zij kokend water over hun huid, om er vervolgens Boegem Balsem op te smeren. Eind mei deed hij zijn verhaal bij Life is Beautiful op RTL4, aan tafel met ‘slachtoffer’ Joy (met een waanzinnig mooi resultaat!).

Drie foto’s van Joy nét na, een maand na en een jaar nadat ze gloeiendhete pastasaus over zich heen kreeg. Joy is ook te zien in het fragment van Life is Beautiful.

Het verhaal van Ravi en Mariëlle

Mariëlle deed dit niet uit vrije wil, maar kwam in aanraking met Boegem Balsem nadat haar 4-jarige zoon Ravi in de zomer van 2010 door een ontploffende fles spiritus naast een kampvuur ‘getroffen’ werd. Het gevolg: hele heftige brandwonden in Ravi’s gezicht (‘bij Ravi hingen de vellen aan zijn gezicht en hals en zijn ogen waren opgezwollen; hij kon nog maar weinig zien’) en haar eigen been was ook goed geraakt (‘Aan mijn been hing 1 heel groot stuk vel helemaal los’).

In het Brandwondencentrum in Rotterdam maakt ze na iets meer dan een (pijnlijke, teleurstellende) week aldaar de keuze om zich niet langer te laten behandelen door het team van het brandwondencentrum, maar zowel zichzelf als Ravi in te smeren met Boegem Balsem. Als je wil weten hoe dit verhaal verder afloopt – inclusief foto’s – lees je haar verhaal.

De ‘ban’ van de brandwondenspecialisten laat onverlet dat de balsem wel degelijk te koop in de meeste apotheken en drogisten. Zo niet, dan kunnen ze het bestellen. Ook groothandels, Bol.com en de Vitaminstore verkopen Boegem Balsem.

De hamvraag

Zonder per se stelling in te willen nemen, willen we wel heel graag de open vraag stellen: kan het zijn dat de brandwondenspecialisten een bewezen effectief middel uit de publiciteit proberen te houden? En zo ja, waarom? Ken jij het product? Praat mee op onze Facebook >

Wat wij wel weten is dat we naar de drogist gegaan zijn en een tube Boegem Balsem in huis gehaald hebben.

Lees ook dit artikel over gezichtsverzorging: smeer deze dingen nooit op je gezicht >

Reageer op artikel:
Wat (niet) te doen als je kind zich verbrandt?
Sluiten