Kirsten Athmer
Kirsten Athmer Body 16 feb 2016

Wat stop jij eigenlijk in je vagina?

Vagina. Muts. Foef… Hoe je het ook noemt: onze intieme plek is iets waar we niet vaak over praten. Dat we dit onderwerp graag vermijden, gaat misschien ook wel gepaard met het feit dat we niet realiseren wat voor hygiëne-producten er voor ons op de markt zijn. Heb je er ooit bij stilgestaan waar je tampon of maandverband van gemaakt is? En heb je andere opties overwogen?

We zijn ons er steeds bewuster van wat we in onze mond stoppen, we zorgen goed voor onze huid en ons haar en staan misschien zelfs wel stil bij waar onze kleding vandaan komt. Maar hoe zit het met onze meest intieme plek? Die mag wel wat meer zorg en aandacht krijgen…

Ondanks dat het een bevoorrechte positie is dat we female hygiëne-producten kunnen kopen, lijken we ons er vooral nog voor te schamen. Iedereen kent wel dat ‘ongemakkelijke’ moment wanneer er een tampon uit je tas rolt, of die keer bij de kassa in de supermarkt toen je in de rij stond met alleen een pakje tampons en er net die ene leuke jongen achter je kwam staan… En hoe bizar is dat eigenlijk?

Waarschijnlijk heeft het veel met elkaar te maken: het feit dat deze producten (en eigenlijk ook de vagina) nog in de taboesfeer verkeren en het feit dat we weinig stilstaan bij de producten die we daar gebruiken. We praten er niet over en je gaat over het algemeen niet uitgebreid de verpakkingen lezen in de supermarkt of bij de drogist.

Uit onderzoek is gebleken dat heel veel vrouwen datgene gebruiken wat hun moeder ook gebruikt(e). Je maakt een keer een keuze en blijft daar meestal voor de rest van het ongestelde leven bij.

Er is ook steeds meer aandacht voor het feit dat de bekende merken geen ingrediënten communiceren op hun verpakking. Op zijn minst dubieus te noemen aangezien er op een rol wattenschijfjes wel wordt vernoemd waar deze van gemaakt zijn.

Hoog tijd dus om eens open met elkaar te bespreken wat er allemaal op de markt is en wat de mogelijke alternatieven zijn naast de usual subjects. Denk bijvoorbeeld aan de Mooncup en organic tampons. In Nederland zijn er twee goed verkrijgbare merken op de markt.

Wil jij weten wat er op de markt is? Lees dan verder op BEDROCK >

Eerder interviewde Famme Mariah Mansvelt Beck (33), die de diagnose baarmoederhalskanker kreeg en besloot er alles aan te doen om de ziekte tegen te gaan. Haar specialist adviseerde haar biologische katoenen tampons en maandverband te dragen. Samen met vriendin Wendelien Hebly (32) ging ze op onderzoek uit. Dat leidde uiteindelijk tot dít. Lees het artikel hier >

Reageer op artikel:
Wat stop jij eigenlijk in je vagina?
Sluiten