Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Persoonlijk februari 22, 2014

Wat voor type spendeerder ben jij?

Soms gaat het zo verdomde hard, dat geld. Een tijdschrift (liefst zo’n internationale van € 13), lekker broodje (terwijl ik lunch bij me had) of welja, na werk nog even een rondje langs mijn favoriete kledingwinkels.

Meestal zorg ik ervoor dat ik een bepaald bedrag aan cash in mijn portemonnee heb voor een bepaalde periode. En op is dan écht op. Een slimme strategie als je geld wilt besparen, maar ik snap: deze truc is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is dit niet de enige manier om minder geld uit te geven en te sparen voor wat dan ook. Hieronder de bespaartips die bij jou passen!

Cash only spendeerder

Een cash only spendeerder zoals ik gebruikt voornamelijk euro’s (en dus geen pinpas) om alledaagse dingen te kopen, van een kop koffie tot een nieuw shirt. Het fijne hieraan is: er is niet heel veel ruimte voor impuls aankopen. Onderzoekers aan New York University kwamen erachter dat het ‘pijnlijker’ is om met cash te betalen dan met een pinpas of creditcard. Je ziet letterlijk de euro’s verdwijnen.

Goed voor: Types die vat willen krijgen op hun uitbundige uitgaves om de vaste lasten beter te kunnen dragen. Let op: het vraagt wel wat discipline om niet stiekem even langs een pinautomaat te sneaken.

De enveloppe spendeerder

Deze manier is al zo oud als de weg naar Rome. Heel simpel: je bezoekt een keer per maand/week een pinautomaat om een vast bedrag te pinnen. Dit geld stop je in verschillende envelopjes die je labelt. Maak zoveel envelopjes als je wilt: voor de boodschappen, benzine, kleding, cadeaus, uitgaan en onvoorziene kosten. Bedenk hoeveel je aan iedere kostenpost voor die periode uit wilt geven. Bijvoorbeeld: je wilt € 250 aan boodschappen uitgeven, stop het in die enveloppe en gebruik deze alleen als je naar de supermarkt gaat. Ook hier geldt: op = op.

Goed voor: budgetteer newby’s en iedereen die van loonstrook naar loonstrook leeft en een strikt budget moet volgen om niet in de schulden te raken.

De E-spendeerder

Shop je veel online? Dan ben je waarschijnlijk een e-spendeerster. Shoppen online scheelt een hoop tijd mocht je een hecktisch leven hebben. Daarbij kun je steeds vaker zonder verzendkosten bestellen. Het voordeel is ook dat alles van je rekening wordt afgeschreven en je dus een goed overzicht hebt.

Goed voor: drukke types die niet teveel tijd willen zijn aan wat er aan geld binnen komt en uit gaat. En natuurlijk het slepen met boodschappen, kleding en meer van dat soort dingen.

No sweat spendeerder

Het liefst shop je met je pinpas of creditcard. En dat doe je met vertrouwen, omdat je weet dat je al je vaste lasten voor die maand al hebt betaald. Als je een nieuwe laptop wil, of een vakantie wil boeken hoef je alleen maar even je spaarrekening te checken. Om dit zo te krijgen is het belangrijk dat je iedere maand spaart voor de belangrijke dingen en wat geld apart zet voor andere rekeningen die binnen komen.

Goed voor: iedereen die geen zin heeft om iedere aankoop in de weegschaal te leggen. Belangrijk is wel dat je een goed (automatisch) systeem hebt voor het betalen van je vaste lasten.

Alleen dat wat je nodig hebt-spendeerder

Mag jij van jezelf geen aankopen doen behalve eten en onderdak? Dan ben jij een ‘alleen dat wat je nodig hebt-spendeerster’. Hopelijk is het niet voor lang!

Goed voor: iedereen die schulden heeft en er snel vanaf wil. Voor in tijden van nood: zorg dat je altijd ergens in huis nog wat cash hebt liggen voor noodgevallen.

Reageer op artikel:
Wat voor type spendeerder ben jij?
Sluiten