Wat voor vriendinnen zijn wij eigenlijk?

Phileine heeft contact met een vriendin van school via Facebook. En dan ontmoet ze haar weer in real life. En dat loopt heel anders dan ze hoopte…

Dag vriendin,

Een titel die ik je eigenlijk in het ‘echte leven’ helemaal niet zou geven. Want wat kennen we elkaar nou? Ja, we zaten op de zelfde school. Niet in de zelfde klas of met de zelfde vakken. Ik ken je van gezicht en van naam. We deelden vast wat vriendjes en we deelden het fietsenhok. We hadden de zelfde ‘vaste’ kroeg en we gingen naar de zelfde HEMA. Maar nu, in dit grote mensen leven dat we leiden tegenwoordig ken ik je niet meer. Jij woont nog daar, ik ben gevlogen.

Vrienden in tweede dimensie

En tóch ben je mijn vriendin. In deze tijd van sociale media en online vriendschappen zijn wij vrienden, in tweede dimensie wel te verstaan. Ik kan gluren wat jij doet met je bestaan en jij ziet als je wilt hoe ik mijn leven vul. Ik zie dat je twee vrolijke kinderen hebt (want nog nooit plaatste je een foto waar ze niet lachend op staan). Ik zie dat je een zwarte kat hebt die, lekker gek, Muis heet. En ik zie dat je weer op eigen benen bent want die ene jongen, ook van school, is je man niet meer.

‘Ik zie dat je een zwarte kat hebt die, lekker gek, Muis heet’

Je meet jezelf regelmatig nieuwe kapsels aan want je nieuwe beste vriend is kapper. En al die kapsels deel je met al je vrienden, en met mij. Je deelt ook al je nieuwe mascara’s, lippenstiften, kettingen en nieuwe sokken. Als je net een wortel hebt gegeten zie ik dat voorbij komen. Als je toe bent aan een beetje me-time zie ik een vakantie-oproep voorbij vliegen. Als je een avondje bent doorgezakt ben ik eerst getuige van de avond met veel te jonge vriendinnetjes in een veel te lege kroeg en vervolgens mag ik een mening geven over hoe groot je wallen zijn en hoe verkreukeld je eruit ziet na die avond.

Ik vind het grappig. De voyeur in mij komt volledig aan zijn trekken en ik betrap mezelf erop te zwelgen in oordelen die ik soms ook nog hardop uitspreek.

Ik maak het uit

Toch maak ik het uit met je. Ik maak het formeel uit via deze brief. Want toen ik laatst weer eens in ‘ons’ oude dorp was en jou tegen het lijf liep keek je hard de andere kant op.

‘Wat stelt een vriendschap nou voor als je elkaar niet eens begroet’

Ook mijn stem kwam niet verder dan een laffige ‘hoi’. En wat stelt een vriendschap nou voor als je elkaar niet eens begroet in derde dimensie. Gaat het dan alleen maar om het zien en gezien worden. Zonder inhoud, zonder diepgang?

Tijd om af te kicken

Ja dus. En hoewel ik al een tijdje aan het afkicken ben van Facebook ga ik nu qua vriendschappen ook wat stappen zetten.
Ik unfriend jou. (Nooit verwacht dat ik dat nog eens zou zeggen.) Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij. En weet je, jij komt vast wel weer iemand tegen die volledig voor je gaat in de tweede dimensie.

Have a great life!

Phileine

Ben je fan van de columns van Phileine schrijft? Hieronder hebben we een aantal van de mooiste voor je verzameld.

Phileine: Dag lieve Chris
Phileine: Lieve Pedro
Phileine: Dag lieve zoon

Reageer op artikel:
Wat voor vriendinnen zijn wij eigenlijk?
Sluiten