Nienke Magnin
Nienke Magnin Kids 10 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Wat zeg je? Fisher Price komt met een hometrainer voor kinderen

Begin maar vast met sparen, want Fisher Price lijkt het antwoord te hebben op het groeiende aantal kinderen met obesitas. Wordt dit de nieuwste trend; een hometrainer voor kinderen? Wij zijn er nog niet helemaal zeker van.

Deze zomer lanceert Fisher Price de ‘Think and Learn Smart Cycle’ (voorlopige adviesprijs 150 dollar). Kortgezegd: een hometrainer voor kinderen met een tablet-houder aan het stuur. Fisher Price zou hiermee positief bij willen dragen aan het verlagen van het nog steeds groeiende aantal kinderen met obesitas. Bovendien komt de ‘fiets’, bedoeld voor kinderen tussen de drie en de zes jaar, met een aantal leerzame apps, die tijdens het fietsen zouden kunnen worden gebruikt. En daarmee slaat Fisher Price twee vliegen in één klap. Gezonde lichaamsbeweging voor kinderen, die daarbij bovendien nog wat leren. Ofwel; ‘guilt-free screentime’ en een heleboel gelukkige ouders met wat meer tijd voor zichzelf.

LEES OOK: Het drama van de tv uitzetten en wat wel werkt.

Trainen voor de tv

In beginsel zou ik nu heel hard moeten juichen. Ik heb drie kinderen tussen de drie en de zes, ik ben voorstander van lichaamsbeweging en ik vind het geweldig als mijn kinderen nieuwe dingen leren. Maar moet dat dan zo? Binnen op een hometrainer voor de tv? Mijn oude buurvrouw van 80 had ook wat meer gezonde lichaamsbeweging nodig. Ze zat al maanden hele dagen eenzaam voor de tv en dat was niet goed voor haar toch al zo broze botten. De dokter raadde een hometrainer aan. En voortaan zag ik haar, als ik langs haar raam liep, op die hometrainer. Langzaam peddelend voor de tv. Eerlijkheidshalve moet ik vermelden dat ze wat opleefde in die tijd. Haar lichaam werd wat soepeler en ze had meer energie. Maar ze zat nog steeds hele dagen voor de tv. Eenzaam als altijd. En terwijl ik dit opschrijf, bedenk ik dat ik de hometrainer van Fisher Price ook maar een eenzaam cadeau vind.

Op de CNNtech site lees ik dat de ‘fiets’ een interactieve ervaring biedt aan je kind, omdat hij, terwijl hij fietst, diverse apps gebruikt. Maar als ik voor de zekerheid de vertaling van interactief even opzoek, dan staat er toch echt communiceren. En over wat voor soort communicatie hebben we het dan? Digitale communicatie? Want dat is zo gezond voor je kind? Daar krijgt ‘ie van die lekkere rode wangen van? En van die koude handen die zo snel mogelijk verwarmd dienen te worden met een grote beker warme chocolademelk met van die kleine marshmallows erop. Omdat ‘ie dat heeft verdiend na alle inspanningen?

‘Guilt-free screen time’ dan misschien? Mijn collega schreef er afgelopen week nog een mooi stuk over. Met als conclusie dat ‘guilt-free screentime’ eigenlijk niet bestaat. Of je daarbij nu op een hometrainer zit of niet. Het gaat niet enkel om de broodnodige beweging, maar ook om werkelijke interactie die belangrijk is. Het zogenaamde échte leven dat je brein positief stimuleert. Om een moeder die voorleest, om het effect wat buiten spelen op kinderen heeft, om vallen en weer opstaan. Ik heb alleen zo’n vermoeden dat Fisher Price vallen niet tot optie heeft gemaakt.

Op internet lees ik intussen diverse reacties. Een vrouw reageert; ‘Beste Fisher Price, dit product is niet nieuw. Het bestaat al een eeuw en het heet een fiets.’ En ik geef haar groot gelijk. Anderen reageren positiever. Een man vertelt dat hij in een appartement in een gevaarlijke buurt in NY woont en dat zijn kind nooit buiten zal kunnen fietsen. Dat de ‘fiets’ hem daarom een uitkomst lijkt. Nog iemand woont in een gedeelte van Canada, waar het hele winters min 20 is en van buiten spelen weinig komt. Ook hij wacht met smart tot hij de ‘fiets’ kan bestellen. En ook hen geef ik groot gelijk. Want in Nederland fietsland hebben we natuurlijk wel makkelijk praten met onze veilige fietspaden en prachtige heides, bossen en parken. Waar kinderen elke dag van het jaar buiten kunnen fietsen en dan met van die lekkere rode wangen kunnen thuiskomen en uitgeput best even voor de televisie kunnen ploffen. Omdat ze dat hebben verdiend.

LEES OOK: Zou jij deze sporthype met je baby gaan doen?

Bye bye hometrainer

Geen hometrainer in ons huishouden dus, maar dat neemt niet weg dat ik het idee van Fisher Price om een positieve bijdrage te leveren aan de digitalisering van de levens van onze kinderen van harte aanmoedig. Ik geloof dat kinderen, die om welke reden dan ook te vaak achter een scherm zitten, dat beter al peddelend op een hometrainer kunnen doen, dan met een zak chips op de bank. Voor alle ouders die niet mijn geluk hebben in de gelegenheid te zijn hun kinderen achter de beeldschermen vandaan te jagen, lijkt de ‘think and learn smart cycle’, me daarom de uitkomst van het jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat zeg je? Fisher Price komt met een hometrainer voor kinderen
Sluiten