Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Kids 1 jun 2020

Kleine kinderen en water: zo zorg je het hele jaar door voor veiligheid in huis en in de tuin

Kinderen en water, vaak een hele goede combinatie. Lekker spetteren staat garant voor heel veel pret. Of dat nou in bad is ‘s avonds of op een warme zomerdag in een zwembadje in de tuin. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje en is het belangrijk altijd een veilige situatie te waarborgen.

Kleine kinderen en water

Hoewel de meeste (kleine) kinderen dol zijn op water – uitzonderingen daargelaten – kan water ook gevaarlijk zijn. Zo moet je een kind nooit zonder toezicht in bad laten zitten en is het slim óók buiten de nodige maatregelen te treffen als je een badje hebt staan. Let op deze … dingen om het hele jaar door veilig met water te kunnen spelen.

1. Houd altijd toezicht

Misschien wel het belangrijkst van allemaal, en ja dat klinkt logisch, maar toezicht is ontzettend belangrijk. Even beneden wat pakken terwijl je kind alleen in bad zit kan gewoon niet. Al helemaal niet bij een kind onder de vijf jaar oud. Roep desnoods je partner er even bij en anders haal je gewoon eerst je kind uit bad.

Toezicht houden geldt ook voor badjes in de tuin. Deze lijken ondiep (en dus onschuldig) maar ook hier kan een ongeluk gebeuren. Blijf ook binnen het bereik van je kleintje en ga niet op een zonnebedje liggen op het terras. Mocht het nodig zijn, moet je snel kunnen reageren.

2. Emmers vol water in de tuin

Je denkt er misschien wat minder snel aan, maar veel mensen hebben een regenton of emmers vol met regen in de tuin staan. Zet emmers op de kop neer in de tuin zodat ze bij regenval niet vollopen met water en op een later moment gevaarlijk kunnen zijn voor jonge kinderen.

3. Denk aan het toilet

Ook de wc kan een gevaarlijkere situatie opleveren dan je denkt. Zorg er met kleine kindjes in huis dan ook altijd voor dat je de wc-bril volledig sluit. Zo kunnen ze ook niet zomaar in het water vallen.

4. Kinderslot op de badkamer en het toilet

Het klinkt misschien wat overdreven maar geloof ons, dat is het echt niet. Net zoals je je gevaarlijke kastjes afsluit is het ook verstandig zo’n slot op de badkamer- en toiletdeur te plaatsen. Zo kunnen jongen kinderen niet onverwachts deze ruimten in schieten.

5. Creëer een veilige situatie rondom een zwembad

We zijn natuurlijk niet allemaal gezegend met een zwembad in de tuin, maar sommigen van ons wel. Dat kan ook om een wat groter opblaaszwembad gaan. Zorg ervoor dat dit voor kleine kinderen niet toegankelijk is, zeker niet als deze een paar weken of maanden per jaar staat opgebouwd in de tuin. Je kunt ervoor kiezen om er een hekwerk omheen te plaatsen. Let op: een zeiltje om het water af te dekken, biedt niet voldoende bescherming.

LEES OOK: De maand van zwemveiligheid: waarom leren zwemmen zo belangrijk is

Reageer op artikel:
Kleine kinderen en water: zo zorg je het hele jaar door voor veiligheid in huis en in de tuin
Sluiten