DIY: de leukste spelletjes met water voor warme zomerdagen
Het kwik stijgt, school’s out en je kids hebben waarschijnlijk een hoop vrije tijd. Heb je een tuin of park tot je beschikking, maar geen idee wat te doen? De volgende DIY spelletjes met water zijn erg vermakelijk. Succes gegarandeerd!
Omdat het heerlijk is om aan de slag te gaan met water en het door deze temperaturen ook bijna niet anders kan, hebben wij hieronder de leukste waterspelletjes verzameld.
DIY: spelletjes met water
Kies je favoriet uit het onderstaande rijtje en ga vooral aan de slag…
1. Waterballon volleybal
Wat heb je nodig?
– Heel veel waterballonnen
– Een net
– (Hand)doeken
Hoe werkt het?
Je speelt waterballon volleybal met minimaal vier mensen en altijd met een even aantal. In tweetallen houd je een (hand)doek vast, waarmee je de waterballon kunt opvangen en terugspelen. Zorg voor een net waar overheen gegooid kan worden en begin met spelen. Het is de bedoeling dat de waterballon naar de overkant wordt geslagen, waar hij wordt opgevangen met een (hand)doek en vervolgens weer wordt teruggespeeld. Als de waterballon op de grond valt, heeft het andere team een punt…
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F07%2FWaterballon-volleybal.jpg)
2. Waterbaan maken
Wat heb je nodig?
– Houten plank of pallet
– Kleeffolie
– Plastic flessen (liefst groot)
– Stuk tuinslang, pvc pijpen of trechter(s)
– Emmer
– Duimspijkers, houten schroeven en tape
– Oude bloempot
– Gieter
– Schaar en mes
Hoe werkt het?
Beplak je houten plank of pallet met kleeffolie om hem waterdicht te maken. (Als je een houten schutting hebt, kun je de waterbaan ook hierop maken!) Maak vervolgens gaten in plastic flessen met een schaar of mes. Maak de flessen vast aan het hout met duimspijkers of houten schroeven. De flessen kun je eventueel verbinden met stukken tuinslang of pvc pijpen. Test tussendoor welke weg het water aflegt, zodat je weet welke gaten je groter of kleiner moet maken. Zet onderaan een emmer, zodat het water opgevangen kan worden.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F07%2Fzelf-een-waterbaan-maken.jpg)
DIY en beeld: Moodkids.nl
3. Watersproeier maken
Wat heb je nodig?
– Grote plastic fles (waar je gaatjes in maakt)
– Koppelstuk voor de tuinslang
– Tuinslang
– Water (duh)
Hoe werkt het?
Maak allereerst gaten in de plastic fles, sluit daarna met het koppelstuk de tuinslang aan en zet de kraan maar aan. Tada! Je watersproeier is klaar. Je kunt de tuinslang ‘ophangen’ aan (bijvoorbeeld) een tak; zo hangt de fles in de lucht en sproeit het verkoelende water alle kanten op.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F07%2Fsproeier-maken.jpg)
4. Bubbelslangen maken
Wat heb je nodig?
– Lege waterflesjes (0,5 liter is perfect)
– Een paar oude sokken (het liefst een klein maatje, dat goed om een waterfles heen kan)
– Een schaar
– Een elastiekje of duct tape (als de sokken niet strak om de fles zitten)
– Afwasmiddel
– Een bakje
– Water
Hoe werkt het?
Knip de bodem van het waterflesje met een schaar en trek de sok over het open einde van het flesje, helemaal tot de top. Sla het topje om, zodat de bovenkant van het flesje vrij is. (Als de sokken te groot zijn en niet strak om het flesje zitten, kun je een elastiekje of duct tape gebruiken om ze strakker te trekken.)
Mix in een klein bakje wat water en afwasmiddel, tot je een bubbelige substantie krijgt. Dip de onderkant van het flesje met de sok in het middeltje en blaas aan de bovenkant om bubbels te maken. Als je hard blaast, zal een bubbelslang ontstaan!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F07%2FBubbelslang-.jpg)
Behoefte aan een uitleg compleet met plaatjes? Klik hier.
5. IJs-sculpturen
Wat heb je nodig?
– Een plastic bak(je)
– Speelgoedjes
– Water
– Een vriezer
– Lepels
– Bekertjes
– Als je kinderen al iets ouder zijn, wellicht een scherper voorwerp
Hoe werkt het?
Doe een paar speelgoedjes van je kind in een plastic bak en giet de bak tot de rand vol met water. Zet de bak een nachtje in de vriezer. Wanneer het tijd is om te spelen, maak je het grote ijsblok los aan de zijkanten. Neem het blok mee naar buiten en leg het in het gras of op een kleedje. Geef je kinderen lepels, bekertjes met water en andere attributen naar keuze om het ijs te breken. Bemoedig je kind om verschillende technieken te gebruiken om zijn speeltjes te bevrijden.
Tip: kies niet de lievelingspeeltjes van je kind, want er kan tijdens het hakken nog weleens iets beschadigen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F07%2Fijs-sculptuur.jpg)
Afbeelding: WELKE.nl