Redactie
Redactie Body 9 sep 2014

Wauw! Deze knuffels zijn wel héél speciaal

Begin 2013 haakte een Deense vrouw een kleine inktvis voor een te vroeg geboren baby. Het effect was zo bijzonder dat er een heuse trend is ontstaan!

Wat gebeurde er nou?

Het kindje dat in een couveuse lag hield zich stevig vast aan één van de gehaakte tentakels en werd zichtbaar rustiger. De ademhaling en hartslag werden regelmatiger en het zuurstofgehalte in het bloed hoger. Al snel werd het effect getest op andere premature baby’s. En wat bleek? Het werkt echt!

Couveuse patiëntjes trekken daarnaast opvallend minder aan hun infuus zodra ze een gehaakte knuffel vasthebben. De uiteinden doen waarschijnlijk denken aan de navelstreng en het veilige gevoel dat ze hadden in de baarmoeder.

Trend

Na het succes in Denemarken, waaide het idee al snel over naar Zweden. Inmiddels heeft de trend ook Nederland bereikt en zie je de knuffels terug op de afdeling neonatologie.

Het mooie is dat alle knuffels worden gemaakt door vrijwilligers! Op sites die het initiatief steunen kun je haakpatronen downloaden en vervolgens zelf aan de slag gaan. Zo kun je een earlybird of een inktvis maken. Voor de aller kwetsbaarsten is de NiCu ontworpen, een knuffel zonder vulling.

Alle gehaakte knuffels worden centraal ingezameld en vervolgens naar hulpbehoevende baby’s gebracht. Wat een gaaf initiatief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wauw! Deze knuffels zijn wel héél speciaal
Sluiten