Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 23 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: in het weekend slaap inhalen kan je leven redden

Het is bijna wreed om dit ouders nog eens onder de neus te wrijven, maar het is nou eenmaal zo: een goede nachtrust is van levensbelang. Pak je doordeweeks zelden die acht uur slaap? Geen nood: als je dat in het weekend compenseert, zit je goed. 

Compenseren

Onderzoekers van de Stockholm University concludeerden dat consequent te weinig slapen ervoor kan zorgen dat je vroegtijdig sterft. Ze deden het onderzoek 13 jaar lang onder 43.880 deelnemers. Tamelijk ongezellige conclusie, maar er is ook goed nieuws: je kan de boel dus compenseren door in het weekend alle slaap te pakken die je pakken kan.

Sterftecijfer

Mensen die in het weekend minder dan 5 uur per nacht slapen, ligt het sterftecijfer 52% hoger dan de mensen die in het weekend 6 tot 7 uur slapen. Maar: onder de mensen die in het weekend aanzienlijk meer slapen doordeweeks ligt het sterftecijfer net zo hoog als onder de mensen die de hele week 6 tot 7 uur slapen. En nog een verrassende conclusie: mensen die iedere nacht veel meer dan 8 uur slapen, hebben ook een hoger sterftecijfer.

Kortom: reden te meer om zonder schuldgevoel je kinderen op zondagochtend achter de tv of iPad te parkeren zodat je nog even uit kan slapen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme