Redactie
Redactie Eten 24 okt 2021

Weekmenu! Eat your veggies met 7x gegrilde groenten

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week zorgen we ervoor dat jij je vitaminen zéker binnen krijgt. En hoe doe je dat beter dan met gegrilde groenten?

Groenten zijn lekker in allerlei vormen en gerechten, maar uit de oven zijn ze nog wel onze favoriet.

Maandag

We kúnnen niet anders dan dit weekmenu beginnen met een recept uit het fantastische nieuwe boek van Ottolenghi: Shelf Love. Daarin vind je recepten waarmee je kookt uit je voorraadkast, geheel in lockdown-stijl.

Dit recept voor gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter is zo’n typisch Ottolenghi-recept: geniaal bedacht en om je vingers bij af te likken. Serveer het met bijvoorbeeld couscous.

> Naar recept: Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter uit de nieuwe Ottolenghi: Shelf Love

Dinsdag

De meeste mensen zijn niet zo’n fan van prei. Fijngesneden door de wokgroenten: prima. Maar los? Nah. Zonde, want dan zou je het fantastische verschijnsel dat gegrilde prei is óók missen. En geloof ons, als je prei grilt in de oven (met een klontje boter), zou je daar ineens spontaan FOMO van krijgen.

Dit recept is bovendien super simpel en bevat weinig ingrediënten: ideaal voor op de dinsdag. Serveer het eventueel met een gepocheerd eitje of wat kleine Hollandse garnaaltjes.

> Naar recept: flatbread met gegrilde prei, dille en chiliflakes

Woensdag

Tijd voor een Aziatische touch! En alsof gegrilde groenten van zichzelf nog niet kleurrijk genoeg zijn, serveerden we ze in deze Aziatische rijstsalade met mango, edamame-boontjes én rode kool. Een waar feestje op je bord om de week te breken.

> Naar recept: Aziatische salade met zwarte rijst, gegrilde wortel, mango en edamame

Donderdag

De saladehemel, zo omschreef Culy’s Winnie deze maaltijdsalade. Hoe dat komt? Vooral door alle verschillende texturen en smaken bij elkaar. De bloemkoolroosjes en gegrilde kikkererwten zijn heerlijk knapperig, het gekookte ei juist een stuk zachter.

Extra leuk: je maakt er je eigen groene harissa bij, met verse koriander, peterselie, knoflook en wat specerijen. Klinkt ingewikkeld, maar de blender doet al het werk voor je. Beter dan uit een potje!

> Naar recept: Culy Homemade: salade met gegrilde bloemkool, kikkererwten, ei & groene harissa

Vrijdag

Geen recept van Ottolenghi zelf dit keer, maar wel geïnspireerd op zijn beroemde geroosterde aubergines: deze gegrilde aubergines met yoghurt-muntsaus en granaatappelpitjes. Omdat je de aubergines grilt in een grillpan, heb je de oven niet eens nodig.

Uitgebreid etentje vandaag? Zet de schaal met geroosterde aubergines naast een heleboel andere Oosterse gerechtjes. Denk: falafelballetjes, lamsvlees, fatteh en Libanees brood met hummus en gebakken ei. We beloven dat je er indruk mee maakt.

> Naar recept: Culy Homemade: gegrilde aubergine met yoghurt-muntsaus en granaatappelpitjes

Zaterdag

Paksoi gooien we vaak in onze wokpan, maar wist je dat je het ook goed kunt grillen? Vooral heerlijk in combinaie met gebakken paddenstoelen en een simpele dressing van  knoflook, gember, sesamolie, sojasaus en citroensap.

Je kunt de gegrilde paksoi op meerdere manieren serveren, bijvoorbeeld met rijst of noedels. Tip: maak onze fantastische crispy chilli oil noodles!

> Naar recept: Gegrilde paksoisalade met paddenstoelen van ZTRDG

Zondag

Een simpel én gezond gerechtje om de week mee af te sluiten: quinoasalade met gegrilde groenten, granaatappelpitjes en feta. Serveer ‘m met lamsworstjes voor extra smaak. Nog yoghurt-muntsaus over van vrijdag? Die is er ook heerlijk bij.

Pro-tip: maak extra veel en bewaar wat je over hebt als lunch voor maandag. Een goede manier om je week te beginnen!

> Naar recept: quinoasalade met gegrilde groenten, granaatappelpitjes en feta

Dit artikel verscheen eerder op Culy

Budget recepten voor €7,- per avondmaaltijd: weekmenu 15

 

Reageer op artikel:
Weekmenu! Eat your veggies met 7x gegrilde groenten
Sluiten