Eva Dusch
Eva Dusch Eropuit 27 aug 2015
Leestijd: 4 minuten

Weer aan het werk: zo kom je over die vakantie-blues heen

Een propvolle inbox. Twintig gemiste oproepen. Een agenda vol meetings en meterslange to-do lijstjes. De overstap van een hemelse vakantie naar je dagelijkse kantoorrealiteiten is soms flink schakelen. Zo druk je die vakantie-blues de kop in.

Met het zand nog tussen je tenen en een giga jetlag zit je opeens weer op kantoor. Niet omringd door palmbomen maar door zoemende laptops en vergeet-dit-niet-lijstjes. En dat terwijl je hoofd nog steeds in de vakantiemodus staat. Dit levert soms innerlijke conflicten en stressvolle of zelfs depressieve gevoelens op. Hoe pak je de draad zo snel mogelijk weer op? Met deze simpele tips versla je de vakantie-blues en ben je zo weer back in business.

1. Match je werkritme met je normale ritme

Deel je werktaken slim in. Ben je ‘s ochtends op je best? Plan dan die meeting in of tackle die zware opdracht. Bewaar die stroom aan e-mails dan voor een later moment waarin je minder energie en scherpte hebt. Is jouw werkgever het meest in zijn nopjes aan het einde van de dag? Benader hem of haar dan pas met je nieuwe ideeën.

2. Plan meetings zorgvuldig

Tegenwoordig rennen we van meeting naar meeting en wordt zelfs een bakkie pleur met een vriend slash collega al onder een meeting geschaard. Maar dit betekent ook dat je een heleboel ander nuttig werk niet kan doen of er secuur om heen moet plannen. Ga al je meetings na om te kijken of ze ook écht nodig zijn.

3. Hou e-mails kort en krachtig

Wanneer je korte e-mails schrijft, hoeft de ontvanger minder te lezen. En daardoor krijg je vaak ook weer kortere e-mails terug. Maar nog belangrijker: weet wat je schrijft. Vaak schrijven we precies wat we willen zeggen in plaats van de ontvanger te laten zeggen, denken of doen wat wij willen. Dus blijf dicht bij de feiten, houd het simpel en zeg je wat nodig hebt.

Dit moet je dus nóóit schrijven in een e-mail>

4. Maak to-do lijstjes

Op vakantie had je zeeën van tijd en kon je de klok rustig in het zeewater gooien. Maar terug in je dagelijkse realiteit is de tijd helaas weer allesbepalend en zelfs kostbaar. Wees dus zuunig. Schrijf voor elke week drie dingen op die je sowieso gedaan wilt hebben. Of drie namen van mensen die je gesproken wilt hebben. Hiermee heb je een duidelijk doel voor ogen. Als je dit lijstje aanhoudt, dan werk je veel effectiever. En het gevoel van wegstrepen, dat is toch heerlijk?

5. Maak nú nog dat belletje

Je wilt niet terugkomen van je vakantie en gelijk weer een ellenlange to-do lijst voor je neus hebben. Dus hak gelijk die knopen door, maar belangrijke beslissingen en laat vooral niks liggen. Misschien zie je er tegenop om die ene collega te bellen, maar van uitstel komt afstel. En uiteindelijk blijven dit soort dingen zich opstapelen. En dat wordt een dikke stapel van schuldgevoelens en kopzorgen. Klinkt niet erg aantrekkelijk, wel?

6. Transformeer je werkplek

Je kantoor moet een inspirerende omgeving zijn waar je productiviteit en ambitie geprikkeld wordt. Zorg dus voor een opgeruimd en overzichtelijk bureau bij terugkomst. Zet een paar leuke planten neer en hang inspirerende beelden op (desnoods een foto van Richard Gere). Of maak een moodboard. Alles wat je weer zin geeft om aan het werk te gaan.

7. Begin een uurtje eerder

Niks zo vervelend om gehaast en verstrooid de werkvloer op te rollen. Nooit niet, en zeker niet na een heerlijke vakantie. Begin een uurtje eerder dan normaal zodat je genoeg tijd hebt om je e-mail bij te werken, nieuwe to-do lijstjes te maken en weer even in het ritme te komen, en dat in alle rust en stilte en zonder dat collega’s komen vragen naar je vakantie.

8. Hou dat fijne gevoel vast

Dat relaxte en uitgeruste gevoel dat we terug meenemen van de vakantie willen we het liefst voor altijd vasthouden. Maar door alle stress en hectiek (kinderen die weer naar school moeten) die ons bij terugkomst weer om de oren vliegt, blijft dit fijne gevoel vaak maar kort hangen. Jammer, want je welzijn is de ruggengraat voor je werkmodus, zelfverzekerdheid en stressniveau. Als je eenmaal doorhebt wat je veel stress geeft en waardoor je juist lekker in je werkritme raakt, maak er slim gebruik van.

Deze 13 dingen neem je al-tijd mee van vakantie (oeps!)>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Weer aan het werk: zo kom je over die vakantie-blues heen
Sluiten