Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kids 11 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Weer naar school: manieren om stress dit schooljaar te verminderen bij je kind (deel 2)

Back to school! De kinderen moeten er toch echt weer aan gaan geloven. Zo’n nieuw schooljaar is spannend en het brengt de nodige spanningen met zich mee bij de kinderen, maar ook bij jou. Met de volgende tips zorg je ervoor dat het schooljaar een stuk relaxter verloopt. Hop, zo gaan de kinderen met goede moed weer naar school.

Laat je kind een handje helpen

Stimuleer je kind om ook mee te helpen met de taken in- en om het huis. Dit is fijn omdat je kind zo vaardigheden leert aan de hand van klusjes waar hij in z’n leven profijt bij heeft. Bovendien maken vele handen licht werk: dit zorgt er ook voor dat jullie met hele gezin het huishouden op orde houden. Je kunt ervoor kiezen om je kind hiervoor een beloning te geven als hij bijvoorbeeld de hele week alle klusjes heeft volbracht.

LEES OOK: Baby maakt scholieren empathischer

Weer naar school: zorg voor een nette leerruimte

Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd. Begin daar dus zeker mee als je samen met je kind alle schoolspullen gaat sorteren. Sorteer samen ook meteen alle schoolspullen van vorig jaar. Wat is er handig om te houden en wat kan er weg?

Maak een klaagmuur en een positiviteitsmuur

Help je kind om meer grip op zijn angsten en zorgen te krijgen, met een klaagmuur. Geef je kind een stapel post-its en kies een muur uit waar alle briefjes opgeplakt mogen worden. Leg je kind uit dat als hij eenmaal zijn zorgen heeft opgeschreven en deze op de muur heeft geplakt, hij er niet meer over hoeft te piekeren. Om de nervositeit en het piekeren helemaal tegenwicht te bieden, kun je ook nog een muur in het teken van positiviteit laten staan. Plaats op die muur voor ieder briefje met zorgen, een positieve tegenhanger. Zodra de optimisme-muur vol genoeg is, is het tijd om alle post-its bij de klaagmuur weg te halen. Die doen er niet meer toe, want jullie hebben de positieve kanten en/of oplossingen gevonden die bij de andere muur staan.

LEES OOK: De eerste schoolweek

Uit samen jullie dankbaarheid

Reserveer dagelijks een paar minuten om met het gezin de dingen uit te spreken waar jullie dankbaar voor zijn. Maak hier bijvoorbeeld een traditie van die jullie elke dag na het avondeten uitvoeren. Hierdoor leg je een focus op de goede dingen die jullie als gezin en individu meemaken. Bovendien leert dit de kinderen ook om naar de dingen te kijken die wel goed gaan of wel leuk zijn.

Blijf in contact met andere gezinnen en kinderen uit de klas

Het kan erg fijn zijn om ervaringen uit te wisselen met anderen die hetzelfde meemaken. Je leert zo van elkaar en leert ook inzien dat iedereen weleens tegen dingen aanloopt. Hebben zij ook last van stress nu de kinderen weer naar school gaan en hoe gaan ze daarmee om? Hebben ze nog tips of adviezen voor jouw gezin, waar je eerder niet bij stil zou hebben gestaan? Als de kinderen met elkaar bevriend zijn, kan dit ook extra fijn zijn. Ze kunnen met elkaar spelen en dagelijkse schoolperikelen met elkaar delen. Ze kunnen samen huiswerk maken en samen van- en naar school reizen.

Klik hier voor deel 1 met nog meer tips om stress dit schooljaar te verminderen bij je kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Weer naar school: manieren om stress dit schooljaar te verminderen bij je kind (deel 2)
Sluiten