Samantha Lakker
Samantha Lakker Relatie 10 juli 2018

11 Dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over een orgasme

Hopelijk weet je wat het is, en heb je het minimaal een keer in je leven meegemaakt: een orgasme! Dit zijn 11 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over een orgasme.

Wist je bijvoorbeeld dat er nippleorgasms bestaan en is seks wanneer je ongesteld bent echt lekker? Dit wist je waarschijnlijk nog niet:

1. Minder dan 20 procent van vrouwen kan een orgasme bereiken door alleen vaginale penetratie

Volgens een onderzoek dat is verschenen in het Journal of Sex & Marital Therapy in 2017, lukt het slechts 18 procent van Amerikaanse vrouwen om een orgasme te bereiken door vaginale penetratie. Dé reden waarom we dus zo hameren op het belang van de clitoris.

2. Meer dan één derde van de vrouwen heeft een vorm van clitorale stimulatie nodig om een hoogtepunt te bereiken

Dit komt voor de meeste van ons ook echt niet als een verassing aangezien we allemaal op de hoogte zijn van alle zenuwuiteinden die zich op deze special place bevinden. Volgens het Big Orgasm-onderzoek heeft 36,6 procent van vrouwen clitorale stimulatie nodig om een orgasme te kunnen krijgen.

3. Clitorale en vagina stimulatie kunnen moeilijk te scheiden zijn

Dit ligt volgens sekstherapeut Rosara Torrisi aan het feit dat je clitoris ook indirect kan worden gestimuleerd door vaginale penetratie. De clitoris is namelijk niet alleen maar een klein stipje op de vulva, maar strekt zich uit tot in je lichaam. Men gelooft dat deze interne clitorissituatie de ongrijpbare G-spot is.

4. Voor de meeste vrouwen is voorspel niet alleen maar een leuk gebaar, maar ook gewoon hartstikke nodig

In het Big Orgasm-onderzoek is ook naar voren gekomen dat de meerderheid van de vrouwen de tijd nemen om opwinding op te bouwen, oftewel voorspel, wat het orgasme verbetert. Torrisi zegt dat ‘voor veel vrouwen seks meer over intimiteit gaat, dus voorspel is een manier om toegang te krijgen tot die intimiteit.’ Daar heb je het, een door sekstherapeuten gecertificeerde, wetenschappelijke reden om het voorspel nog meer te benadrukken.

5. Geen enkel orgasme is hetzelfde

Als je een orgasme hebt gehad dat in vergelijking met een orgasme dat je eerder hebt gehad compleet anders voelde, zit dit niet tussen je oren. ‘Alle orgasmes variëren in intensiteit op basis van gevoel, situatie, opwinding en mogelijke angsten of remmingen’, volgens Torrisi. Dus zaken als je omgeving, wat er in de rest van je leven aan de hand is en hoe je je die dag voelt, zijn allemaal factoren, dat wil zeggen dat het niet allemaal aan jou (of je partner) is om elke keer wilde en gekke orgasmes te creëren.

6. Ja, meerdere orgasmes zijn echt een ding!

Maar dit betekent niet dat je ze elke keer of helemaal zult ervaren. Op de website Omgyes.com vind je veel informatie en gedetailleerde handleidingen over hoe je je lichaam hier het best op kunt voorbereiden.

7. Sommige vrouwen hebben sterkere orgasmes tijdens hun menstruatie.

Het is helemaal geen schande als seks tijdens je menstruatie je helemaal niks lijkt, maar misschien moet je het toch maar eens uitproberen. Meerdere vrouwen beweren namelijk dat ze alleen een vaginaal orgasme kunnen bereiken wanneer ze ongesteld zijn.

8. Vrouwen kunnen ook last hebben van een refractaire periode

Je hebt waarschijnlijk al van een refractaire periode gehoord bij mannen, namelijk het feit dat mannen niet meteen na de ejaculatie opnieuw kunnen ejaculeren. Maar dit is dus niet alleen voor mannen. Volgens de International Society for Sexual Medicine zijn refractiare periodes niet precies hetzelfde bij een vrouw, maar is het zeker niet abnormaal om als vrouw overgevoeligheid te ervaren na een orgasme, wat fysieke aanraking te overweldigend maakt om fijn te zijn.

9. Sommige vrouwen ervaren pijn bij een orgasme

Zó veel vrouwen, dat er zelfs een naam is ontstaan voor het fenomeen, namelijk dysorgasmie. Het kan veroorzaakt worden door een heleboel dingen, van endometriose tot ervaring met een seksueel trauma. Als je hier last van hebt kan je het best contact opnemen met een gynaecoloog.

10. Vrouwen kunnen een orgasme hebben in hun slaap

Ja, je leest het goed! Mannen hebben de natte droom een beetje opgeëist, maar iedereen kan slapend een orgasme ervaren. Dus als jij in een droom weleens hebt gehad dat je echt het gevoel had dat je een orgasme had, kan dit heel goed kloppen.

11. Nipplegasms zijn echt

De gevoeligheid van je tepels verschilt uiteraard per vrouw, maar voor sommigen is de gevoeligheid van de tepel zo hoog dat ze alleen maar een orgasme kunnen krijgen door tepelstimulatie. Uit een onderzoek is gebleken dat een klein maar reëel aantal vrouwen orgasmes ervaart wanneer alleen hun tepels worden gestimuleerd. Doe dus met die informatie wat je wilt.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
11 Dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over een orgasme
Sluiten