11 Dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over een orgasme

Samantha Lakker 10 jul 2018 Relatie

Hopelijk weet je wat het is, en heb je het minimaal een keer in je leven meegemaakt: een orgasme! Dit zijn 11 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over een orgasme.

Wist je bijvoorbeeld dat er nippleorgasms bestaan en is seks wanneer je ongesteld bent echt lekker? Dit wist je waarschijnlijk nog niet:

1. Minder dan 20 procent van vrouwen kan een orgasme bereiken door alleen vaginale penetratie

Volgens een onderzoek dat is verschenen in het Journal of Sex & Marital Therapy in 2017, lukt het slechts 18 procent van Amerikaanse vrouwen om een orgasme te bereiken door vaginale penetratie. Dé reden waarom we dus zo hameren op het belang van de clitoris.

2. Meer dan één derde van de vrouwen heeft een vorm van clitorale stimulatie nodig om een hoogtepunt te bereiken

Dit komt voor de meeste van ons ook echt niet als een verassing aangezien we allemaal op de hoogte zijn van alle zenuwuiteinden die zich op deze special place bevinden. Volgens het Big Orgasm-onderzoek heeft 36,6 procent van vrouwen clitorale stimulatie nodig om een orgasme te kunnen krijgen.

3. Clitorale en vagina stimulatie kunnen moeilijk te scheiden zijn

Dit ligt volgens sekstherapeut Rosara Torrisi aan het feit dat je clitoris ook indirect kan worden gestimuleerd door vaginale penetratie. De clitoris is namelijk niet alleen maar een klein stipje op de vulva, maar strekt zich uit tot in je lichaam. Men gelooft dat deze interne clitorissituatie de ongrijpbare G-spot is.

4. Voor de meeste vrouwen is voorspel niet alleen maar een leuk gebaar, maar ook gewoon hartstikke nodig

In het Big Orgasm-onderzoek is ook naar voren gekomen dat de meerderheid van de vrouwen de tijd nemen om opwinding op te bouwen, oftewel voorspel, wat het orgasme verbetert. Torrisi zegt dat ‘voor veel vrouwen seks meer over intimiteit gaat, dus voorspel is een manier om toegang te krijgen tot die intimiteit.’ Daar heb je het, een door sekstherapeuten gecertificeerde, wetenschappelijke reden om het voorspel nog meer te benadrukken.

5. Geen enkel orgasme is hetzelfde

Als je een orgasme hebt gehad dat in vergelijking met een orgasme dat je eerder hebt gehad compleet anders voelde, zit dit niet tussen je oren. ‘Alle orgasmes variëren in intensiteit op basis van gevoel, situatie, opwinding en mogelijke angsten of remmingen’, volgens Torrisi. Dus zaken als je omgeving, wat er in de rest van je leven aan de hand is en hoe je je die dag voelt, zijn allemaal factoren, dat wil zeggen dat het niet allemaal aan jou (of je partner) is om elke keer wilde en gekke orgasmes te creëren.

6. Ja, meerdere orgasmes zijn echt een ding!

Maar dit betekent niet dat je ze elke keer of helemaal zult ervaren. Op de website Omgyes.com vind je veel informatie en gedetailleerde handleidingen over hoe je je lichaam hier het best op kunt voorbereiden.