Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Kids 4 nov 2016
Leestijd: 4 minuten

Weg met het woord ‘papadag’, vaders doen allang niet meer onder voor de moeders

De vaders van tegenwoordig koken, stofzuigen en zorgen dat het een lieve lust is. Waarom is het dan zo dat op alle kindgerelateerde producten een afbeelding van de moeder staat en de moeder wordt aangesproken? Waarom gaat het over ‘papadag’ en nooit over ‘mamadag’? Een ode aan al die geweldige vaders.

Met vier kinderen heb ik het met enige regelmaat nodig om op te laden. Dan is mijn man bij het viertal. En dat is dus geen oppas. Dat is gewoon de vader van de kinderen. Net zo ‘eigenaar’, net zo verantwoordelijk en net zo zorgzaam als ik, de moeder.

Toch vraagt een vriendin gekscherend of ‘papa weer verantwoordelijk was voor het aankleden’ als de kinderen in een bonte, vloekende verzameling kleuren gekleed naar school gaan. En als een van de kinderen een gymtas is vergeten, denkt de juf dat de oorzaak daarvan bij papa ligt. En als er Chinees wordt besteld, hoor ik vaak genoeg dat ‘papa kookt’. Laten we nou eens ophouden om de beste man in het ‘ach ja, de lieve sufferd weet niet beter- hokje’ te plaatsen. Want hij weet wel beter. Soms zelfs een stuk beter dan de moeder.

Daarom een ode aan de man die echt niet meer alleen op zondag het vlees komt snijden, maar deze 8 dingen bijvoorbeeld stukken beter kan dan wij moeders.

1. Let it go!

Waar moeders de neiging hebben alles perfect te willen doen, zijn vaders een stuk flexibeler. Als de kinderen rond acht uur met gepoetste tanden in bed liggen, is het doel bereikt. Hoe is niet interessant. En dat het in een andere volgorde is gegaan dan hoe mama het doet, ook niet.

2. Hop, over zijn schouder

Je kent ze wel, de lange boswandelingen op zondagmiddag. Zeker nu de herfst zich in al die prachtkleuren aandient. En als je dan net een lekker eindje hebt gelopen, begint de jongst lopende van het stel wat te vertragen. Na vijf minuten wil hij echt niet meer. Daar is dan de reddende vader die hem zonder boe of ba over zijn schouder gooit en vrolijk de laatste vijf kilometer naar huis trippelt.

3. Paardenstaarten-expert

Het is een wereldwijde hype die ook voet op Nederlandse bodem zet. Vaders die hun dochters voorzien van de allermooiste vlechtwerken op hun hoofd. Er worden zelfs trainingen gegeven en er zijn verdraaid veel mannen die natuurtalent blijken. En ook voor de mama’s zijn die filmpjes uitermate leerzaam.

4. Niet lullen maar poetsen

Terwijl de moeder in het algemeen eerst bedenkt op welke volgorde de schone was weer in de kast moet en hoe dit qua kleurcompositie het best georganiseerd kan worden, heeft de vader de was al honderd keer in de kast liggen. Opgevouwen en wel. Oke, niet volgens de Marie Kondo-methode maar het ligt er mooi wel.

5. Max Verstappen

En als hij dan toch die was zo lekker snel heeft weggewerkt, gaat hij meteen maar even met de stofzuiger door het huis. Als een Max Verstappen scheurt hij langs de bank en onder het bed door.

6. Blauwe plek

Niemand die zo lekker een potje kan dollen als papa. Of de zoon of de dochter nou aan de beurt is, er wordt geen onderscheid gemaakt. Dat levert soms een blauwe plek op, maar dat schijnt dan weer hartstikke goed te zijn voor de ontwikkeling van de bloedjes.

7. Voorlezen

Zware stemmen voor de engerds, hoge piepstemmetjes voor de prinsessen; niemand die zich zo goed inleeft als de vader bij het voorlezen. De kinderen hangen aan zijn lippen. Wat ook fijn is; dat papa na het veel te enge verhaal met zijn sterke armen alle enge monsters uit de slaapkamer bokst.

8. Trek eens aan mijn vinger

Tja. Zo oud als de weg naar Rome en onderdeel van het mannelijke DNA: de ‘trek eens aan mijn vinger’ grap. Papa steekt zijn vinger uit en zodra daaraan getrokken wordt klinkt er een geluid waar een beetje onweersbui jaloers op is. Niemand die zo hard kan scheten als de Padre Familias. Mama vlucht. De kinderen gieren het uit en beginnen meteen met oefenen om het record te verbreken.

Van papa mag gewoon veel meer dan van mama en dat is eigenlijk heel goed zeggen de wijze heren. Waarom het goed is om kinderen gevaarlijke dingen te laten doen lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Weg met het woord ‘papadag’, vaders doen allang niet meer onder voor de moeders
Sluiten