Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 24 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Kom terug, nu!’ Deze tips helpen je om een ‘weglopertje’ bij te houden

Sommige kinderen zijn bijters, andere kinderen zijn weer hele slechte slapers. En als je mazzel hebt, is je kind een ‘weglopertje’. Waar ze precies heen willen rennen? Geen idee, maar vermoeiend is het wel.

Weet je al hoe laat het is wanneer je met je kleine naar een openbare plek moet? Dat wordt rennen – en niet alleen voor de kleine, want jij moet er geheid achteraan rennen. Deze tips zouden je kunnen helpen om je kind wat langer bij je te houden:

1. De vastmaak-methode

Wanneer je kind vast wordt gezet in de kinderwagen wanneer je onderweg bent, is dat zeker een manier om je ‘renner’ veilig te houden. Zie het eigenlijk als een vierpunts vastmaak ritueel: van autostoeltje of fietszitje naar kinderwagen naar autostoel of fietszitje weer terug naar kinderwagen. Laat ze de grond niet raken met hun voeten want dan ben je ze kwijt ;-). Toch, vroeg of laat, zullen die beenspieren moeten worden getraind. Een afgesloten speeltuintje waar ze ‘los’ kunnen is dan een aanrader.

2. De capuchon-vasthoudt-methode

Je ziet het misschien weleens wanneer je op een openbare plek bent. Dit is het kindertuigje die je gebruikt wanneer je geen kindertuigje gebruikt. Omdat het kindertuigje in Nederland niet echt populair is, is dit de iets softere methode. Als je kleine een trui (met capuchon, wel belangrijk) aan heeft, hou subtiel het puntje van de capuchon vast om te voorkomen dat ‘ie wegloopt.

Een puber peuter die in het openbaar wegrent? Dít is de oplossing

3. De rugzakmethode

Dit valt in hetzelfde rijtje als de capuchon-vasthouden-methode. De meeste rugzakken bevatten natuurlijk zo’n handige lus (aka handgreep) aan de bovenkant. Hetzelfde als de capuchon-vasthoudt-methode, kun je subtiel de klus vasthouden. Deze methode kan wel iets makkelijker worden gedwarsboomd, wanneer je kind er achter komt dat hij zijn rugzak makkelijk kan afgooien.

4. De illusie van vrijheid-methode

Oftewel, een driewieler met handvat. Een driewielig met een grote handgreep aan de achterkant is een uitkomst voor ouders van weglopertjes. Het geeft je boef de illusie dat hij de touwtjes in handen heeft, terwijl jij hem kunt beheersen als een soort poppenspeler.

5. De methode ‘wees duidelijk met je eisen’

Voor sommige kinderen is ‘stop’ niet duidelijk genoeg. In plaats van stop te zeggen wanneer je kind zit te rennen, moet je je aanwijzingen specifiek maken. ‘Blijf maar op het voetbad lopen’ of ‘Nu moet je nog even mijn hand vasthouden maar straks in de speeltuin kun je rennen.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme