Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Nieuws 12 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze wekelijkse boodschappen (die iedereen koopt) zijn opeens een stuk duurder geworden

Het zal je niet ontgaan zijn dat het bedrag dat je altijd voor je weekboodschappen betaalde, opeens een stuk hoger ligt. Misschien kom je aan het einde van de maand zelfs al niet meer uit met je boodschappengeld. Toen ik een paar dagen terug even wat ‘snackjes’ haalde omdat ik visite kreeg, schrok ik me rot. Vijfentwintig euro voor een stokbrood met wat belegjes, wat chips en een fles rosé… En dat was dan nog bij de plaatselijke supermarkt en niet bij de bekendere namen.

Uit een onderzoek van GfK dat al vanaf september 2021 een lijst van 55 basisproducten volgt, blijkt dan ook dat sommige dingen een stuk duurder zijn geworden. En helaas zijn dat veel van de boodschappen die bijna iedereen wekelijks wel in huis haalt.

Deze boodschappen zijn veel duurder geworden

Producten die de meeste mensen dagelijks gebruiken, zijn veel duurder geworden. Denk aan pasta, olie, brood, zuivel zoals yoghurt en melk, toiletpapier en keukenpapier. Je betaalt maar liefst een vijfde extra voor je boodschappen wanneer deze producten in je winkelwagen zitten. Dingen waar je dan weer niet veel meer voor betaalt zijn appels en bananen, rijstwafels, ontbijtkoek, chocola en schoonmaakmiddelen.

Dit bekent in de praktijk dat wanneer jij en je partner een gezin hebben met twee kinderen, jullie per jaar 1500 euro meer uit moeten geven aan boodschappen. Dat is 125 euro per maand extra en dus bijna 30 euro meer per week (in april dit jaar was dit nog ‘maar’ 15 euro). Dat is niet niks!

Hoe komt het dat de boodschappen opeens zo duur zijn?

Dat je een stuk meer betaalt voor je dagelijkse boodschapjes heeft meerdere oorzaken: de oorlog in Oekraïne: daardoor is er een gebrek aan graan wat weer nodig is voor brood en pasta. Maar ook de arbeidstekorten werken niet mee. En de prijsstijgingen schijnen ook nog wel even te gaan duren, zo vertelt Norman Buysse van GfK aan NOS.

Besparen op je boodschappen

Met de hoge energieprijzen en de benzineprijzen is het leven al een flink stuk duurder dan een paar maanden geleden. Nu komt daar met de wekelijkse boodschappen nog eens zo’n 125 euro bovenop. En dat is voor veel gezinnen niet haalbaar. Besparen kan nog wel: schrap luxeproducten voorlopig even van je lijstje, let op de inhoud van verpakkingen: grotere verpakkingen zijn vaak relatief goedkoper en koop vooral van het huismerk in de goedkopere supermarkten. Dat scheelt al een heleboel aan het einde van je bon (en maand).

Ook hoofdredacteur Lisa zette een paar goede tips op een rij: geld besparen met een groot gezin.

Boodschappen doen: met deze hacks bespaar je tijd én geld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme