Nienke Magnin
Nienke Magnin Body 9 mrt 2017

Wel of niet vaccineren: 7 redenen waarom ouders niet vaccineren

We willen allemaal het beste voor ons kind. En dus zijn er voorstanders en tegenstanders als het gaat om het vaccineren van je kind. Waarom maken ouders de keuze om het niet te doen? En stoelt dit op bewijs

Een aantal jaar geleden verhuisde ik samen met mijn man en tweelingdochters van 8 maanden naar Congo (Afrika). Voor die tijd had ik nooit echt nagedacht over niet vaccineren, maar áls ik daar al een reden voor zou hebben gehad, had ik hem in de aanloop naar onze verhuizing ter plekke overboord kunnen gooien. Niet vaccineren en Congo is namelijk in veel gevallen een dodelijke combinatie.

Ongevaarlijk

Nu zijn we vijf jaar en een stuk of 50 vaccinaties verder. We wonen hoog en droog in de heuvels van de Engelse countryside. Ongevaarlijk zou je zeggen, maar ook dat is niet helemaal waar. In Engeland zijn er namelijk geregeld uitbraken van de mazelen en dat is hier, net als in Nederland, een belangrijke reden voor de groeiende onrust over de keuze van ouders om hun kind niet te vaccineren. Aan mazelen kun je namelijk doodgaan.

Wat maakt het verschil?

Maar wat maakt nu dat ouders een bepaalde keuze maken? Wat maakt dat ik en bijna iedereen die ik ken, haar kind vaccineert en wat dat andere ouders dat niet doen. Terwijl we beiden het beste willen voor ons kind. Online vond ik 7 redenen waarom ouders die keuze maken en 7 keer waarom die redenen geen grondslag vinden in onderzoek.

Reden 1. Zoveel vaccinaties op zo’n jonge leeftijd tasten het immuunsysteem van mijn baby aan

Het immuunsysteem, of het afweersysteem van je lichaam, beschermt tegen indringers van buitenaf, en dus ook virussen. Het menselijk immuunsysteem ontwikkelt zich tijdens je leven. Zo kan het je immuun maken voor ziekteverwekkers waarmee je eerder in aanraking bent geweest.
Terecht/Onterecht
De keuze om geen vaccinatie te geven, omdat ‘het er zoveel zijn en dat niet goed kan zijn’ treft geen doel, omdat het niet gaat om het aantal shots dat een kind krijgt, maar om wat er in de vaccinaties zit. De antigenen. Niet alleen beslaan die tegenwoordig maar een fractie van wat kinderen vroeger kregen, ook is uit onderzoek onder gevaccineerde (hele jonge) kinderen gebleken dat de hoeveelheid antigenen die kinderen binnenkrijgen, geen infecties veroorzaken. Dat laatste zou wél gebeuren als het immuunsysteem een té grote opdonder zou krijgen.

2. Het is veiliger de vaccinaties uit te stellen, totdat het immuunsysteem van mijn baby sterker is

Het huidige vaccinatie-systeem is ontworpen om ervoor te zorgen dat kinderen de grootst mogelijke bescherming krijgen tegen levensbedreigende ziektes.
Terecht/Onterecht
Er is geen bewijs dat het uitstellen van vaccinaties beter zou zijn voor het immuunsysteem en er is ook geen bewijs dat het uitstellen van vaccinaties beter is voor de bescherming van het kind. Integendeel zelfs. Hoe later het kind gevaccineerd wordt, hoe groter de kans dat de gevolgen van een eventueel opgelopen kinderziekten groter zullen zijn, dan wanneer hij of zij wel gevaccineerd was.

3. Vaccines bevatten gifstoffen en die zijn slecht voor mijn baby

Vaccinaties bevatten vooral antigenen en water. Daarnaast zitten in vaccinaties aanvullende stoffen, die de vaccinatiestof stabiliseren of de vaccinatie zelf effectiever maken. Het klopt dus dat vaccinaties stoffen bevatten, die je liever niet in je kind spuit. Zoals de meeste medicijnen aanvullende stoffen bevatten, waarvan je de naam nog nooit hebt gehoord. Van anti-vries is wel duidelijk dat het een fabeltje is dat dit in vaccinaties voorkomt, maar voor de overige stoffen geldt; als je er niet mee in aanraking wenst te komen, zal je vermoedelijk deze planeet moeten verlaten.
Terecht/Onterecht
Er is onderzoek, er zijn artsen en er zijn wetenschappers die aangeven dat deze stoffen in de minimale hoeveelheden waarover we het hebben, niet schadelijk zijn. Als je het niet met ze eens bent, bewijs dan liever het tegendeel voor de beslissing te nemen om om deze reden niet te vaccineren. Namens alle vaccinerende ouders bedankt.

4. Vaccines werken niet goed

De meeste vaccinaties zijn 85 tot 95 procent effectief. Geen honderd procent dus, maar om het daarom niet te doen? Het gaat er uiteindelijk om dat het aantal besmettelijke en dodelijke kinderziektes door vaccinaties bijna volledig is uitgebannen. Iets met roeien met de riemen die je hebt…
Terecht/Onterecht
Niet juist en niet helemaal onjuist dus, maar het is 2017. Wie weet waar de wetenschap over 100 jaar staat. Ik hoop heel hard mee dat de 100 procent op een dag wordt bereikt.

5. Vaccines zijn bedacht door farmaceutische bedrijven om meer geld te kunnen verdienen

Terecht/Onterecht
Ja, en daarom gaan er per jaar wereldwijd duizenden kinderen minder dood. Allemaal de schuld van het winstoogmerk van die farmaceutische bedrijven.

6. De bijwerking van vaccines zijn vaak erger dan de ziekte waartegen deze wordt gegeven

Dat bijwerkingen erger zijn dan de ziekte zelf, kun je niet zomaar zeggen, maar het valt niet te ontkennen dat vaccinaties bijwerkingen kunnen hebben. Dat er nog steeds onderzoek nodig is naar die bijwerkingen en dat op een dag misschien zal blijken dat een vaccin moet worden aangepast, om een bepaalde bijwerking. Maar dat neemt niet weg dat, nogmaals, medici, wetenschappers en farmaceuten er tientallen jaren over hebben gedaan een vaccin te ontwikkelen dat zo veilig mogelijk is. Dat voor de grote meerderheid van de kinderen geen bijwerking zal opleveren. Zoals paracetamol voor de grote meerderheid van de kinderen geen bijwerking zal opleveren. Terecht/onterecht? Ik begrijp dat je voorzichtig moet zijn, het zal immers maar net jouw kind zijn dat een bijwerking krijgt, maar jouw kind is dan toch echt een uitzondering.

7. De morele verplichting tot vaccineren is een onderdrukking van mijn rechten

Mijn (bescheiden) mening is dat ieder kind recht heeft op een gezond bestaan. Op een kans op te groeien zonder dat levensgevaarlijke ziektes door zijn kleine lijf razen, zonder dat hij onnodig risico loopt op de dood. Ieder kind dat met een ongevaccineerd kind in aanraking komt, loopt een onnodig en levensgevaarlijk risico. Ieder kind dat sterft is er één teveel. Vervelend dat je als ouder aangetast voelt in je zelfbeschikkingsrecht, maar hoe zit het dan met het zelfbeschikkingsrecht van dat kind? Persoonlijk vind ik deze reden dan ook onterecht/terecht.

Leren van het verleden

Zelfs in Congo was het vaccineren of het slikken van anti-malaria medicatie niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Baby’s van een paar maanden oud volproppen met medicijnen, terwijl ze niet eens ziek zijn, het doet wat met je. Ik zal jullie de zorgen die het me gaf besparen. De ouders van de duizenden Congolese kinderen, die jaarlijks aan malaria sterven zullen het overigens niet met me eens zijn. En in wezen hebben ze gelijk; er is immers nog nooit een kind gestorven aan anti-malaria medicatie, maar aan de ziekte zelf…? Datzelfde geldt natuurlijk ook voor onze Westerse vaccinaties. Niemand kan in de toekomst kijken, maar naar het verleden maar al te goed en laten we daarvan alsjeblieft blijven leren.

Deze dokter stelt kinderen briljant gerust voor een vaccinatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wel of niet vaccineren: 7 redenen waarom ouders niet vaccineren
Sluiten