Redactie
Redactie Columns juli 23, 2014

Welk Enneagramtype ben jij eigenlijk?

Coach Arnold werkt volgens het interessante enneagram model waarbij het nummer (1-9) dat je bent een hoop zegt over je gedragingen en persoonlijkheid. Een uitleg is op zijn plek.

Tijd voor vakantie. Jij (9) wil rustig bakken aan het strand, makkelijk boek erbij, veel slapen, lekker nietsen. Je man (8) breekt het angstzweet uit. ‘Hoe bedoel je “lekker nietsen”?!’ Hij wil zo veel mogelijk vrienden en familie mee, grote barbeque-avonden met goed eten en veel drank, dagen gevuld met spannende activiteiten. Uiteraard wil je geen conflict voordat je je koffers hebt gepakt en dus vraag je een vriendin om haar input.

Beeld: Pinterest

Begrip vs. onbegrip

Zij (1) begrijpt ‘m wel; nietsdoen is de wereld nooit beter van geworden. Een vakantie moet ook wel enigszins zin hebben. Dus waarom zou je überhaupt je tijd verdoen aan handdoek aan handdoek, lijf aan lijf in het water tussen de drijvende zonnecrèmevlekken, plastic flessen en ijsstokjes? In plaats van bij te dragen aan een groeiend milieuprobleem, kun je toch ook een ecoverblijf boeken waarbij je per dag een paar uur de handen uit de mouwen steekt op de biologische boerderij?

Allemaal waar

Maar waar wordt de wereld nou beter van? Van volledige ontspanning (9), vol gas met zoveel mogelijk bekenden (8) of nuttig en moreel verantwoord bezig zijn (1)? Drie verschillende mensen geven hier waarschijnlijk 3 verschillende antwoorden op. En alle zijn waar, allen hebben gelijk. ‘Wat?! Dat kan toch niet? Iedereen weet toch dat…?’ Het onbegrip-conflict steekt de kop op.

‘Het Enneagram kent 9 persoonlijkheidstypes en 9 transformatiefases die elk onderverdeeld worden in oneindig veel subtypes’

Persoonlijkheidstypes

In mijn coaching ligt de nadruk veel op individueel perspectief, de eruit geboren aannames en de ermee verband houdende acties en reacties. Daarbij maak ik gebruik van een dynamisch zelfkennismodel dat het Enneagram heet.. Het Enneagram kent 9 persoonlijkheidstypes en 9 transformatiefases die elk weer onderverdeeld kunnen worden in oneindig veel subtypes en -fases. Hoe bekender m’n cliënt is met een gedetailleerde natuurlijke blauwdruk – van haarzelf, van degenen met wie ze leeft en werkt en van de fasen waarin ze zich begeeft – des te sneller begrijpt ze haar eigen en andermans instinctieve reacties, des te vrijer kan ze zich bewegen in de context van haar leven.

Beeld: Pinterest

Serie Enneagram-Fammes

Deze verdieping van zelfkennis leidt – zoals ik inmiddels al 10 jaar internationaal ervaar – tot emotionele, mentale en vaak ook fysieke rust en ontspanning. En dus leek het ons een mooi idee om een serie Enneagram-Fammes te starten. Zo gezegd zo gedaan. Alleen waren de hoofdredacteur en ik vergeten dit eerst aan te kondigen. En dus viel de tongue-in-cheek-manier waarop ik verschillende persoonlijkheidstypes ter herkenning had geïntroduceerd bij sommigen ietwat rauw op het bord.

Met name bij het ‘Waarom-word-ik-nooit-echt-begrepen?’-type (4) waren de reacties met name uitingen van onbegrip! (de oplettende lezer begrijpt dat dit wellicht geboren zou kunnen zijn uit pure herkenning…).

Beeld: Pinterest

Inspiratie en inzicht

Nou zou het wel erg gemakkelijk zijn om te zeggen dat het niet aan ons lag. ‘Wij hebben gelijk, want iedereen kon toch weten dat…?’ Maar bij Famme (6) willen we geen gelijk halen. Ons vizier staat op jou ondersteunen met nieuwe inspiratie en inzichten, met soms een ongezouten waarheid en met leesvoer dat persoonlijk en herkenbaar is. Alles met als uitgangspunt ‘no stress’. Dat is ook de reden van deze Enneagram-Famme serie.

Ware herkenning

Als er af en toe een pijnlijk herkenbare, persoonlijke karaktertrek wordt blootgelegd, weet dan dat we het juist doen ter inspiratie en nieuwe inzichten, juist om je leven van stresspunten te ontdoen. Als je gewoon de krenten uit de Enneagram-pap pikt, zou je zomaar kunnen ervaren hoe ware herkenning uiteindelijk erg ontspannend kan zijn.

Wie heeft nog vakantie nodig, zou je denken!

Lees de Enneagram Famme types hier, volgende keer weer een nieuwe:

– De ‘Waarom word ik nooit begrepen’- Famme
– De ‘Make-up is mijn beste medicijn’-Famme
– De ‘Ik ben altijd lief voor mijn kind&man’-Famme

Reageer op artikel:
Welk Enneagramtype ben jij eigenlijk?
Sluiten