Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten oktober 4, 2014

Welk type ‘trek’ heb jij? En hoe hou je het onder controle?

Mijn zoontje Miles (3,5 jaar) zegt sinds een paar weken: “mama mag ik IETSSSS?”. Als ik dan antwoord met: ‘tuurlijk schat, wil je een stuk komkommer? Of een tomaatje? Rijstewafel?’ zegt ‘ie: “NEE ik wil IETSSS!”. Met iets bedoelt hij uiteraard iets lekkers. Een koekje, een snoepje, wat chippies. Lekkere trek! Gelukkig gaat hij vervolgens nog steeds instemmend stralen als ik vervolgens kom met een verantwoord snackje (denk: een bakje verse frambozen met wat kwark, een paar gedroogde abrikozen of mangostukjes, een stukje 70% pure chocolade, een bakje naturel chippies of een zelf gemaakt ijsje), maar feit blijft: het zit er al heel vroeg in en blijft herkenbaar de rest van je leven: lekkere trek.

Nu is er niet zoveel mis met ‘lekkere trek’ of jezelf af en toe een keer laten gaan met een stuk taart, bitterbal of glaasje wijn. Maar vaker dan je wilt, is het snaaien zonder genieten en weet je eigenlijk helemaal niet meer waarom je überhaupt aan het eten bent. Het verschil tussen ‘honger’ en ‘trek’ is nogal groot. Honger is fysiek; je lijf moet gevoed worden om te kunnen functioneren. Trek kan deels fysiek zijn maar is veelal psychologisch; een drang om iets te eten of je nu honger hebt of niet. Vaak vanuit een gewoonte. Zodra je jouw ‘types’ trek herkent wordt het een stuk makkelijker om er meer bewust mee om te gaan en je snaaigedrag onder controle te krijgen! Wij noemen er 7:

1. Emotie trek

Daar issie weer: eten uit – vaak negatieve – emotie. Trek omdat je je verveelt. Of voor de TV zit en altijd wat eet als je voor de TV zit. Gaan voor die magnum omdat je toch de hele dag al ‘slecht’ hebt gegeten. Het probleem is het schuldgevoel wat al snel volgt waardoor de emotie waarom je überhaupt ging eten eigenlijk alleen maar groter wordt of verschuift naar een andere (negatieve) emotie. Probeer de cirkel te doorbreken. Bij verveling; ga of iets doen of zie het moment als een ‘relax’ moment en leer jezelf dat je niet altijd iets te doen hoeft te hebben. Bij verdriet; bel iemand waar je je goed bij kunt uiten. Praat er even over. Liever alleen? Ga even naar buiten de natuur in, lekker een potje janken lucht enorm op!

2. Stress trek

We kennen het allemaal, werk, een gezin, een veeleisend sociaal leven: de druk is hoog. En als je dan eenmaal ’s avonds op de bank zit, nou dan heb je wel ‘ietsss’ verdiend. Bij stress gaan we vaak meer eten en letten we minder op wat we eten. De truc is om de focus te verschuiven naar de lange termijn. Sta even stil en denk aan dat wat je eigenlijk wilt bereiken. Die 5 kg die eraf moet of je fitter voelen. Zit je in een drukke periode? Ga fysiek ontladen: wandelen na het avondeten, naar yoga, hardlopen. Iets positiefs doen geeft je energie en zorgt ervoor dat je kunt blijven focussen op dat wat je liever wilt bereiken.

3. ‘Hangry’ trek

Een van de mooiste woorden die wij ooit op Pinterest zagen. ‘Hangry’: a state of anger caused by lack of food. Als je te weinig eet en je bloedsuikerspiegel daalt, raak je sneller geirriteerd. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel, eet met regelmaat iets voedzaams. Kies als je ‘hangry’ bent sowieso niet voor een snelle suiker fix. Neem liever iets met wat meer langdurige energie: noten, fruit, een groente shake. Oh en andersom kennen we ‘m ook: ga niet eten als je boos bent! Ga ook dan liever sporten om je agressie kwijt te kunnen.

4. 16.00 uur trek

Nog zo’n bloedsuikerspiegel ‘zin in ietsss’ gevoel. De meesten van ons krijgen zo rond een uur of vier ‘trek’. Vaak in iets zoets. Deels omdat ons lijf vraagt om energie (de lunch ligt alweer even achter je) en deels omdat het een gewoonte is (al vanaf je kindertijd krijg je ’s middags iets lekkers). Kijk of je het moment voor kunt zijn door rond half vier al iets voedzaams te nemen: rauwkost met dip, een stuk fruit, wat noten & zaden, een stukje pure chocolade. Laat de zoete alternatieven en de cola-light of kop koffie voor wat ze zijn. Deze geven misschien een snelle boost maar zorgen daarna ook weer voor een behoorlijke dip waardoor je rond vijf uur helemaal voor de bijl gaat.

5. ‘Omdat het kan’ trek

Een pot met drop op het bureau van je collega, een schaaltje koekjes op tafel. Het ligt of staat er en dus neem je het. Want het kan. Je denkt er verder niet eens bij na. En daar zit nu net de sleutel. Geef jezelf 3 dagen de opdracht om steeds als je onbewust iets wilt nemen, puur omdat het er staat of ligt te stoppen en jezelf te vragen: neem ik dit of niet? Maak de keuze bewust. Je zult zien, de keren dat je gaat denken: ‘nee, ik heb eigenlijk geen trek’ gaan toenemen. En neem je het wel? GENIET er dan van.

6. Feest trek

Er is iets te vieren en dus eten we. Nou is dat natuurlijk ook gewoon heel leuk, sociaal en gezellig. Maar we zijn met z’n allen wel heeeel goed geworden in vieren; ‘hé wat gezellig zo op het terras, zullen we ook iets lekkers voor bij de koffie bestellen?’ En in het doorgaan met vieren; borrelen met collega’s op vrijdag, 2 verjaardagen en een etentje in 1 weekend? Heel normaal. Kijk eens of je ook iets sociaals kunt gaan doen zonder te eten of drinken.

7. Échte trek, oftewel honger

En dan is er natuurlijk ook gewoon nog ECHTE TREK oftewel honger. Omdat je lijf het nodig heeft en erom vraagt. De ‘fout’ die we vaak maken is het té lang wachten met eten. Waardoor je of fysiek last krijgt (bloedsuikerspiegel instabiel, hoofdpijn) of veel te veel gaan eten op het moment dat het eindelijk kan. Zorg er dus voor dat je regelmatig eet en iets voedzaams bij de hand hebt!

bluebelle.nl: hét platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Bekend van de SPINACH app en auteurs van het must-have kookboek voor ouders van de allerkleinsten: EASY PEASY. Meer info: www.bluebelle.nl | www.easypeasykids.nl

Reageer op artikel:
Welk type ‘trek’ heb jij? En hoe hou je het onder controle?
Sluiten