Wat gebeurt er eigenlijk met het geld dat we in een wensfontein gooien?

Je bent op vakantie (of gewoon in eigen land), gooit een muntje in een wensfontein en hoopt dat je wens uitkomt. Je loopt rustig weer verder, maar vraag je je niet af wat er nou eigenlijk echt met al dat geld gebeurt?

Een op de vijf personen gooit munt in wensfontein

Er zijn over de hele wereld in alle landen wel wensfonteinen te vinden. Nu blijkt het ook nog eens zo te zijn dat een op de vijf mensen over de hele wereld regelmatig een geluksmunt in het water gooit. Dat betekent dus dat er in elke fontein een groot bedrag aan geld op de bodem blijft liggen.

Soms veel, soms weinig

Je zou denken dat wanneer zoveel mensen geld in die fonteinen zouden gooien, er op een gegeven moment een opstapeling van munten op de bodem ligt. Ik kan mij niet herinneren dat dit bij mij ooit het geval is geweest. Soms liggen er veel munten in, soms weinig. Dus, wat gebeurt er echt met al dit geld?

Een redacteur van The Atlantic ging op onderzoek uit en sprak verschillende personen die te maken hebben met de fonteinen in New York. Het zijn misschien niet de antwoorden die we willen horen (want onze wens wordt weggenomen door een ander), maar het is al heel fijn om opheldering te krijgen hierover, toch?

LEES OOK: Heb jij een krap budget? Dan ben je tóch guller dan iemand met veel geld

Geld naar het goede doel (maar niet altijd)

De eerste persoon die hij sprak was een van de mannen die aan het werk was om een fontein in New York’s Madison Square Park te restaureren. Volgens hem gaat het geld naar het goede doel. Maar alleen in het geval wanneer er genoeg munten in de fontein worden gegooid. Zijn dit er niet zoveel, dan mogen de werkende mannen het zelf houden.

Geld naar de schoonmaak

De tweede persoon die hij sprak was de directeur van het park. Hij vertelde hem dat het geld gaat naar de schoonmaak van de fontein. De parken worden onderhouden door non-profitorganisaties. Dat het geld naar het goede doel gaat, kan hieruit wel worden opgemaakt. Aangezien dit allemaal vrijwillig wordt gedaan.

Geld voor daklozen

De derde persoon was een manager van het park en van de recreatie afdeling. Volgens haar verdwijnen de munten bijna meteen zodra ze erin zijn gegooid. Dit zouden de daklozen zijn, die dit geld hard nodig hebben voor onderdak en voedsel.

Voor je het weet, zijn ze weg

Veel van de munten in de fonteinen halen het niet eens tot de dag van schoonmaak. Ze worden al eerder uit de fontein gevist. En het zijn dus meerdere personen die zich hier schuldig aan maken. Maar hier kunnen we verder weinig aan doen, want er zijn maar weinig fonteinen waarover afspraken zijn gemaakt wat betreft het geld. Wel geldt dit alleen voor openbare fonteinen.

Lachen!

Het is een traditie geworden die eigenlijk wel in ieder land voorkomt, het gooien van een muntje in de wensfontein. Maar dit moet je wel écht met jouw eigen muntje doen natuurlijk! In deze hilarische reclame van Golf zie je waarom!

Dus de volgende keer dat je geld in een wensfontein gooit, houdt er dan rekening mee dat als je wens niet uitkomt, er een grote kans is dat je munt bij iemand terecht komt die het hard nodig heeft.

LEES OOK: Onderzoek bewijst: van een middagdutje word je slimmer

The Atlantic

Reageer op artikel:
Wat gebeurt er eigenlijk met het geld dat we in een wensfontein gooien?
Sluiten