Vijf dagen per week werken als moeder? ‘Doe ik mijn kinderen iets tekort? Ik denk het niet!’

Lifestyle Wilma Groothuis 28 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

De combinatie carrière en moeder blijft een veelbesproken discussie waar veel mensen een mening over hebben. Dat deze discussie voornamelijk over moeders gaat die werken en niet over vaders, hoort blijkbaar helaas nog steeds bij deze tijd. Dus wij waren benieuwd: wat vinden moeders er zelf van?

De ene moeder is het liefst zoveel mogelijk bij haar kinderen, de andere moeder timmert het liefst nog een lange tijd aan de weg in haar carrière.

Moeders werken minder

Het is in deze tijd nog steeds normaal dat moeders minder werken dan vaders. Gemiddeld genomen dan, elk gezin is uiteraard weer anders, maar toch kijkt niemand hier raar van op. En dat is natuurlijk ook helemaal prima, zolang beide ouders zich hier goed bij voelen en erachter staan. Gelukkig is dat in veel gezinnen zo, maar in andere gezinnen is de keuze wat minder uitgebreid.

Er zijn veel moeders die het liefst de eerste jaren zoveel mogelijk bij hun kind zijn en daardoor helemaal niet of één of twee dagen in de week werken. Logisch, want de eerste paar jaar van je kleintje krijg je niet meer terug. Aan de andere kant moet dit financieel ook kunnen, zeker als je besluit om voor een (on)bepaalde tijd te stoppen met werken.

Genieten van je werk

Weer andere moeders moeten er niet aan denken om zoveel thuis te zitten en genieten er juist van om met hun werk bezig te zijn. Zij vinden hun carrière belangrijk en kunnen dat prima combineren met het moederschap. In weer andere gezinnen werkt de vader een dag minder, waardoor de moeder ook wat meer ruimte krijgt in haar werk. Zo is er van alles mogelijk op dit gebied.

Wij waren benieuwd hoe moeders hierover denken en vroegen aan onze lezeressen hoeveel dagen zij maximaal willen werken als moeder. Veel moeders werken parttime en hebben daar hun redenen voor. “Ik werk 22,8 uur per week, dat zijn drie dagen”, vertelt Ramona. “Daar voel ik mij helemaal oké bij, want de rest van de dagen kan ik extra genieten van mijn kinderen van 1 jaar en 5 jaar. Als ze straks beiden op de middelbare school zitten, wil ik best een dag erbij pakken. De vijfde dag gebruik ik dan voor alles wat ik thuis moet regelen.”

Later weer meer

Ook Chananja zou later best meer willen werken, maar geniet nu nog van haar jonge kinderen. “Nu mijn kinderen nog zo klein zijn, wil ik niet zoveel werken. Ik werk nu twee dagen per week tot mijn jongste 1 jaar is, daarna ga ik weer drie dagen aan de bak. Als ze allebei naar school gaan, wordt dat wellicht nog meer, maar dat zien we dan wel.”

Grietje bouwde ook haar dagen in de loop van de jaren op naarmate haar kinderen ouder werden: “Ik werk nu alweer een hele tijd 32 uur. Toen mijn jongste er net was, heb ik een tijdje 24 uur gewerkt en daarna werd dat 28 uur. Na ongeveer twee jaar zat ik weer op 32 uur. Mijn man werkt ook vier dagen in de week, dus we hebben nooit meer dan drie dagen opvang nodig gehad.”

Ligt aan de situatie

Veel moeders zijn het erover eens dat het ligt aan de situatie waarin jij met je gezin momenteel zit. Anneke: “Iedere moeder en vader moet kijken wat op dit moment het beste past bij de samenstelling en noden van het gezin. Waar ik wel blij mee ben, is dat ik niet buitenshuis hoef te werken, maar volledig thuis kan zijn en thuisonderwijs kan geven. Wat ik ook fijn vindt, is dat ik af en toe freelance klussen kan doen, zodat ik niet alleen maar moeder ben, maar ook iets voor mezelf heb.”

Volgens Susanne ligt het niet alleen aan wat je zelf wil, maar ook aan wat anderen van je verwachten. “De maatschappij in Nederland is er niet op ingericht om als beide ouders vijf dagen te werken. De opvang zit vaak vol en is vrij prijzig. Veel activiteiten zijn onder kantooruren, zoals hulp op school, tien minuten gesprekken, zwemles, sporten en soms afspraken met de dokter of tandarts. Als je beiden fulltime werkt, is dit vaak moeilijk om geregeld te krijgen.”

Fulltime werken

Weer andere moeders wilden zodra het kon graag weer hun dagen opbouwen. Elisa: “Toen mijn oudste kind geboren was, ging ik naar 32 uur. Binnen een jaar ging ik geheel vrijwillig weer terug naar 40 uur. Na de tweede ben ik dit ook blijven doen. Gelukkig werkt mijn man avonden en weekenden, waardoor wij slechts twee middagen opvang nodig hadden per week.”

Ook Deborah werkt fulltime: “Ik werk de volle 40 uur en soms meer. Gelukkig kan ik het combineren met thuiswerken én heb ik een man in de ploegendienst, waardoor hij veel thuis is. Ja, het is hectisch, maar doe ik mijn kinderen iets tekort? Ik denk het niet!” Sommige moeders zouden wel minder willen werken, maar hebben helaas geen keus. Nanja: “Ik wil niet veel werken, maar helaas moet ik wel. Ik ben gescheiden en ik werk 34 uur per week om mijn huur te kunnen betalen. Ik wil graag meer thuis zijn met de kinderen.”

Eigen keus

Conclusie: het ligt aan de situatie thuis en wat je kinderen nodig hebben. Het is iedereen zijn eigen keus, daar heeft verder niemand wat mee te maken. Wil jij thuisblijven bij je kinderen en dat kan ook financieel? Lekker doen! Wil jij fulltime werken, omdat je van je werk houdt en juist door je werk tot bloei komt? Ook lekker doen! Jij bent de enige die daar een mening over mag hebben.

Deze 5 situaties zijn voor iedere werkende moeder herkenbaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme