Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 1 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Weer werken na zwangerschapsverlof: 7 gouden tips van een ervaren moeder

Drie keer ging Famme’s Muriel met zwangerschapsverlof en drie keer keerde ze terug op haar werk. En bij elk kind leerde ze van hoe je het beste opnieuw kunt beginnen met werken na je zwangerschapsverlof. Ze deelt haar gouden tips.

Werken na zwangerschapsverlof

Toen ik voor de eerste keer na mijn zwangerschap weer ging werken, had ik geen idee van de impact die het zou maken in mijn leven. Aan de ene kant had ik daar een klein hummeltje van drie maanden die ik ineens naar de kinderopvang en oma moest brengen gedurende een aantal dagen in de week. Aan de andere kant had ik de persoon Muriel, die een bepaalde carrière ambieerde en die nog steeds ook voor ogen had. Het combineren van het moederschap met werk is een van de grootste uitdagingen gebleken waar ik dagelijks nog mee worstel.

Ondanks dat het een enorme uitdaging is om je baby thuis te laten of in handen van anderen is het absoluut mogelijk, zo ontdekte ik bij elke baby meer die ik kreeg. En na drie babies kan ik wel zeggen dat ik een flink aantal gouden tips verzamelde die het heel wat makkelijker maken om weer aan het werk te gaan na je zwangerschapsverlof.

Zo combineerde ik het nieuwe moederschap met mijn werk ambities en carrière:

1. Begin niet op maandag, maar ergens in het midden van de week

Op een of andere manier lijkt het volkomen logisch en het juiste om weer ‘fris’ op maandag te beginnen. Maar hoezo eigenlijk? Werk je namelijk 4 of 5 dagen, dan kan het flink pittig zijn om die hele week door te komen zonder met de handen in het haar te zitten. Als je op woensdag begint is het voor je het weet weer weekend en kun je twee of drie heerlijke lange dagen met je baby doorbrengen.

LEES OOK: En zo kom je de eerste dag je verlof door.

2. Pas (als het kan) je werkschema (tijdelijk) aan om een fijne combinatie te hebben

In mijn geval werkte ik ver van huis en moest ik een uur reizen. Dit hield in dat ik mijn baby ‘s ochtends vroeg naar de crèche bracht en pas na zes uur ‘s avonds weer ophaalde. Gevolg: altijd gehaast en stress over treinen die niet op tijd reden of (erger nog) plotseling file’s. Mazzel dat ik mijn ouders om de hoek had wonen, maar mijn god wat was ik daar snel klaar mee. Door afspraken te maken met je baas over vroeg beginnen en vroeg naar huis gaan of thuiswerk uren te maken is het veel makkelijker om een nieuw gezin te managen.

3. Heb je hulptroepen paraat en een backup plan

Zoals hierboven beschreven, je hulptroepen zijn van onschatbare waarde. In mijn geval waren mijn reddende engels mijn vader en moeder die mijn kleine ventjes maar wat graag ophaalden (standaard) of ad hoc (als mijn man of ik te laat waren). Het is heerlijk om een aantal dagen crèche te hebben, maar als je te laat bent wil je niet gestrest raken. Aangezien veel mensen hun familie niet in de buurt hebben wonen, kun je ook denken aan een lieve buurvrouw of een mede moeder. In dat geval zie 6!

4. Leer beter nee te zeggen

Was je voor je kinderen kreeg nog maar wat flexibel en rende je extra hard voor andere collega’s of bazen; je leven is totaal veranderd en je hebt je sporen waarschijnlijk al verdiend. Leer dus nee zeggen tegen taken of zaken die niet je verantwoordelijkheid zijn.

5. Wees eerlijk en open tegen collega’s

Het is misschien gek om tegen die jong vrijgezelle collega te vertellen over borstvoeding, slapeloze nachten en de emotie die je voelt voor dat kleine wezentje. Toch is openheid een troef waar je veel aan zult hebben. Je creëert er namelijk begrip door. In mijn geval had ik allemaal vrouwen en veel moeders om me heen. Maar nu ik met veel jonge mensen werk merk ik dat het helpt als ik uitleg hoe mijn avonden, nachten en weekenden eruit zien. Om maar niet te zwijgen van het vroege opstaan om 06.00 in het vroege ochtendgloren.

6. Maak snel nieuwe BMF’s via kinderopvang of pufclub

Hé, je bent niet alleen. En je hebt waarschijnlijk een heel clubje nieuwe vrouwen ontdekt die allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Via de zwangerschapsyoga of pufclub, of op de kinderopvang. Je nieuwe BMF’s. Waarom zou je jullie krachten niet combineren en elkaar een beetje helpen als het zo uitkomt. Zo nam ik vaak op dinsdag de dochter van een nieuwe vriendin mee, ga haar ook te eten en haalde zij haar op na haar werk. Ditzelfde deed zij weer een andere dag voor mij.

7. Er is nog iemand. Je partner…

Omdat jij als moeder lang verlof hebt gehad en misschien nog wel (borstvoeding) letterlijk meer fysiek gebonden bent aan je paar maanden oude baby, je partner is er ook nog. Met alle veranderingen en discussies rondom het vaderschapsverlof is het al heel fijn dat jij daardoor in deze tijd al sneller de ruimte krijgt om werk op te pakken. Sowieso zien we veel meer vaders dan vroeger op het schoolplein staan of de kleintjes naar de crèche brengen. En dat is aan alle kanten voor iedereen een goede ontwikkeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Weer werken na zwangerschapsverlof: 7 gouden tips van een ervaren moeder
Sluiten