Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 16 dec 2015

Werken to-do-lijstjes bij jou niet of nauwelijks? Dit doe je eraan…

Natuurlijk werken to-do-lijstjes wel, hoor ik je denken. Je hebt net namelijk nog iets afgevinkt en man oh man, wat een fijn gevoel was dat. Maar waarom hebben to-do-lijstjes dan ook een negatieve lading? Want één ding is zeker, er schuilt iets in de to-do-lijst waarvan we juist gestrest raken.

Het begint al met het opstellen van het lijstje. Dat doe je met het idee dat het je rust geeft, maar zodra je het af hebt, raak je vaak al lichtelijk in paniek van de enorme hoeveelheid ‘to do’s’. Dat was niet de bedoeling! Of je maakt het lijstje, maar bent vervolgens vooral bezig met hóe je deze rij effectief kunt gaan afvinken.

Meer gestrest

To-do-lijstjes kunnen goed voor je werken, maar als je ze niet effectief gebruikt, dan kunnen ze je juist naar de keel vliegen en meer gestrest maken dan je was voordat je het lijstje maakte. Dan dreigt het gevaar van overplannen: stress doordat je stress probeert te voorkomen.
De rust om alles op een rijtje te hebben, alles te kunnen plannen en daardoor alles op tijd af te hebben, daar ontbreekt het vaak aan. Nu vraag je je vast af wat je kunt doen zodat je die rust wel krijgt? Let op. Het is zo simpel als wat.

Relaxmodus

Zo is het volgens coach en loopbaanadviseur Sandra Meijer belangrijk dat je altijd ruimte overlaat voor spontaniteit, vertelt zij in de Volkskrant. Op die manier krijg je geen overvolle agenda en eindeloze to-do-lijstjes. Het kan bovendien voor niemand kwaad om wat lanterfanttijd in te plannen. Als je dat doet, ben je volgens Meijer in de relaxmodus. En wanneer bedenk je vaak de beste ideeën? Juist: als je uitrust. Bovendien geniet je dan meer van wat je aan het doen bent. Als je het tenminste met aandacht doet en niet in je hoofd alweer stiekem drie afspraken verder bent.

Oh, wat spontaan!

Timecoach en auteur Elizabeth Grace Saunders geeft in haar boek How to invest your time like money zeven tips om effectief om te gaan met werk en privéleven, maar wel op een manier die ruimte laat voor onverwacht opdoemende factoren.

Onthoud dat het om de intentie gaat

Voor de meeste mensen is 70% van wat ze plannen haalbaar.

Weet dat het perfecte plan niet bestaat

En verspil dus geen tijd aan perfectionisme.

Zie plannen als een route, een wegenkaart

Plannen geven je richting en meerdere routes.

Verwacht het onverwachte

Als je goed plant, kun je juist reageren op het onverwachte, het spontane.

Het is geen afstudeerscriptie

Leer ervan en probeer het de volgende keer opnieuw.

Sta open voor creativiteit

Het samenspel tussen de intentie en vrijheid.

Krijg jij ook stress van je to-do-lijstje en wil je er wat over kwijt? Praat mee op onze Facebook-pagina.

Dus lanterfanten is goed voor je. Net als jezelf vervelen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Werken to-do-lijstjes bij jou niet of nauwelijks? Dit doe je eraan…
Sluiten