Mercy Hiltrop
Mercy Hiltrop Kids 20 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Werkende moeder en schuldgevoel? Het is vanaf nu officieel niet meer nodig!

Ik heb zelf nooit last gehad van een schuldgevoel toen ik na de geboorte van mijn kinderen weer aan het werk ging. Sterker nog, ik vond het heerlijk om weer even de deur uit te zijn en af en toe een dagje met andere dingen bezig te zijn dan baby’s, luiers en flesjes. En het is maar goed dat ik mij nooit schuldig heb gevoeld, want uit nieuw onderzoek blijkt dat dit nergens voor nodig is.

Ik heb toen de kinderen klein waren altijd maximaal drie dagen per week gewerkt. Voor mij het ideale aantal dagen om me goed te voelen bij de combinatie werk en moederschap. Deze drie dagen ging ik dan ook fluitend naar mijn werk. Waar mijn moeder niets van begreep. ‘Wil je niet lekker thuis blijven bij de kindjes?’ Zij is zelf gestopt met werken zodra ik werd geboren. Zoals zo’n beetje alle moeders in de jaren ’70 en ook nog lang daarna.

Niet zo gek, want onderzoeken in die tijd – zelfs nog tot en met de jaren ’90! – schetsten het beeld dat de cognitieve en gedragsontwikkeling van kinderen van wie de moeder werkte tijdens hun eerste jaren hier onder te lijden hadden. Of simpel gezegd: dat het slecht was voor de kindertjes. Trek dan als moeder maar eens zonder schuldgevoel de deur achter je dicht om naar je werk te gaan.

LEES OOK: 12 wanhopige momenten die iedere (thuis)werkende moeder herkent

Niet beter of slechter

Gelukkig toont recent onderzoek aan dat dit totale onzin is. Hierbij werden duizenden Amerikaanse, Engelse en Australische kinderen die begin van deze eeuw werden geboren, gevolgd vanaf hun geboorte totdat ze naar de basisschool gingen. Een deel van de moeders van deze kinderen was weer gaan werken voordat hun kind twee jaar werd en een deel bleef deze hele periode thuis. Toen de kinderen naar school gingen, werd er gekeken of er verschil was in de ontwikkeling van de twee groepen kinderen en wat bleek: dat was er niet. Oftewel: of een moeder nou werkt of de hele dag thuis is, het maakt voor de ontwikkeling van kinderen niets uit.

Liefst parttime

Eerlijk is eerlijk, dat is niet helemaal waar. De onderzoekers vermoeden dat het in sommige gevallen zelfs beter is voor het kind als een moeder gaat werken. Vermoeden, zei ik al, want zeker weten doen ze het niet. Maar er lijken aanwijzingen dat kinderen van ouders die een laag inkomen hebben, er qua ontwikkeling op vooruit gaan als hun moeder (ook) gaat werken. Dit heeft dan weer te maken met het feit dat het inkomen stijgt en dat heeft indirect weer een positieve invloed op de ontwikkeling van een kind. Wat niet betekent dat moeders nou massaal vijf dagen per week moeten gaan werken om het inkomen te boosten. Parttime werken komt in de meeste onderzoeken uit de bus als beste optie: zo komt er extra inkomen binnen, kan moeders haar ei kwijt en is er toch nog genoeg aandacht voor het kroost.

LEES OOK: 6 dingen die we kunnen leren van onze werkende moeders

Bewijs

Dan blijft natuurlijk de vraag: hoe kan het dat onderzoekers vroeger zeiden dat een werkende moeder een slechte invloed had op de ontwikkeling van een kind en er nu het tegenovergestelde wordt beweerd? Volgens de onderzoekers zijn hier een paar mogelijke verklaringen voor. Om te beginnen zou dit zomaar eens te maken kunnen hebben met de tijdsgeest. Vroeger waren ze niet zo happig op werkende moeders en als je wilt geloven dat iets niet goed is voor kinderen, dan krijg je dit als je maar lang genoeg zoekt ook bewezen. Zoiets. Al lijkt me dit niet zo’n sterk argument. Je kunt deze theorie namelijk ook omkeren. Een andere mogelijkheid is dat er tegenwoordig op een andere manier onderzoek wordt gedaan en we meer kennis en inzichten hebben dan vroeger. Ook spelen de verbeterde kinderopvang en de vaders die veel meer betrokken zijn bij de opvoeding voor de kinderen mogelijk een rol bij de positieve uitkomst van onderzoeken op dit gebied vandaag de dag.

Wat de verklaring ook is, voor het beste bewijs dat deze theorie klopt, hoeven we volgens mij alleen maar naar onze kinderen te kijken. Zolang zij gelukkig zijn en goed in hun vel zitten, doe je het als moeder hartstikke goed. Of je nou buiten de deur werkt of niet.

Ondanks dat we met z’n allen het gevoel hebben dat we geëmancipeerd en niet seksistisch zijn, krijgen werkende moeders toch nog wel eens licht verwijtende vragen te verstouwen. Hier zeven dingen die zeker weet dat ze nooit zijn gevraagd aan een werkende vader.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Werkende moeder en schuldgevoel? Het is vanaf nu officieel niet meer nodig!
Sluiten