Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Mind 13 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de redenen waarom het hebben van goed contact met je baas belangrijk is

Heb jij een fijne leidinggevende? Dan heb je geluk! Leidinggevenden hebben namelijk bij maar liefst 13 % van de werkende Nederlanders een negatieve invloed op het werkgeluk. Dat is één op de zeven werknemers. Ook de productie lijdt hieronder.

Op je vingers kijken

Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl. Door toedoen van de baas is één op de tien ondervraagden minder productief. Een leidinggevende die veel op je vingers kijkt heeft dus daadwerkelijk effect op je prestaties.

De slechte invloed wordt volgens het onderzoek vooral bij werknemers tussen de dertig en veertig jaar ervaren. 12% zegt vanwege de baas minder gedaan te krijgen en 16% gaat door hun leidinggevende met minder plezier naar het werk.

Onderzoek - werkgeluk - famme.nl
Acties.nl acties.nl

Goede vrienden

Toch zegt een kwart van de ondervraagden juist goede vrienden met de baas te zijn. Dat geldt vooral voor jonge mannen. Vince Franke van Acties.nl zegt hierover: “Het kan ontzettend waardevol zijn om te investeren in de relatie met je baas. Wanneer jullie er een leuke band op nahouden, is de kans groot dat je stiekem toch iets opvangt waar je ooit je voordeel mee kunt doen. En wie weet; misschien heeft het ook nog indirect effect op het beoordelingsgesprek aan het einde van het jaar.”

Koffiedrinken met collega’s

En drink jij graag koffie met een collega waar je goed mee kan op schieten, om even bij te kletsen? 63% van de vrouwen zegt goede vrienden te zijn met één of meerdere collega’s, tegenover iets meer dan de helft van de mannen.

Natuurlijk kent ook elk bedrijf zijn teametentjes en bedrijfsuitjes. Deze uitjes worden door de ondervraagden in het onderzoek vaak als een verplichting gezien. En ook hier is verschil tussen mannen en vrouwen. Zo vindt maar liefst 32% van de vrouwen bedrijfsuitjes een verplichting tegenover 27% van de mannen.

Vrijmibo

Blijf jij op vrijdagmiddag graag hangen op je werk om het weekend in te luiden met je collega’s? Eén op de vijf vrouwen ziet de vrijmibo als een verplichting. Een kleine 14% van de mannen ziet dat ook zo.

onderzoek - werkgeluk - famme.nl
Acties.nl Acties.nl

Sfeer

De sfeer op je werk is erg belangrijk, blijkt uit het Werkgelukonderzoek 2019 (uitgevoerd door de MonitorGroep, HappyOffice en Gelukkig Werken Academie). Werkende Nederlanders geven hun werkgeluk het rapportcijfer 7,2. Ruim 69% ziet de omgeving als bepalend voor het werkgeluk.

Er worden in het onderzoek vijf factoren genoemd die een rol spelen in het werkgeluk: je thuis voelen in de organisatie, een hecht team hebben, een inspirerende leidinggevende die vertrouwen geeft, een voldaan gevoel na een werkdag en werk doen dat je energie geeft. Hopelijk kun jij in je huidige baan alle vijf die factoren aanvinken!

Lees ook:

Weer werken na zwangerschapsverlof: 7 gouden tips 
12 carrièrelessen die iedere moeder haar dochter zou moeten meegeven
Deze 9 soorten collega’s herkent iedereen op de werkvloer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit zijn de redenen waarom het hebben van goed contact met je baas belangrijk is
Sluiten