What? Minder kans op een baan als je een kinderwens of jonge kinderen hebt

Werkgevers geven de voorkeur aan vrouwen die single zijn of aan vrouwen die al oudere kinderen hebben (ouder dan negen jaar). Deze vrouwen hebben een streepje voor op moeders met jonge kinderen en getrouwde vrouwen met kinderwens. Waarom? Vooral omdat werkgevers bank zijn voor veel ziektedagen én geen zin hebben om het verlof te regelen. Kleine kans dus dat je wordt aangenomen als je jonge kinderen hebt óf een kinderwens. Say what..

Mag een werkgever in Nederland überhaupt zomaar vragen naar je kinderwens? Hier lees je er meer over. 

Het onderzoek

Dit alles blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In deze landen is het gebruikelijk om op je CV aan te geven wat de burgerlijke staat is en wat de leeftijd is van de kinderen. Sterker nog: mensen in Duitsland zetten soms ‘gezin compleet’ op hun CV om aan te geven dat er geen kinderen meer komen.

De onderzoeker onderzochten ruim 9.000 sollicitaties waar vooral vrouwen op reageerden. En wat bleek? Single vrouwen maken een grotere kans op een baan dan getrouwde vrouwen zonder kinderen. Grotere kans dat zij wellicht aan kinderen gaan beginnen, namelijk. Waar vaders zich maximaal 1 dag per jaar ziek melden vanwege een ziek kind, doen vrouwen met twee kinderen dat gemiddeld drie tot vier keer per jaar. Vrouwen met kinderen ouder dan negen jaar mogen 14% vaker op gesprek komen dan vrouwen met jongere kinderen. En dat zorgt ervoor dat werkgevers liever vrouwen aannemen met kinderen ouder dan negen jaar. Wel belangrijk om te benoemen dat fulltime werken een ander verhaal is, werkgevers gaan er dan vanuit (bij een veertigurige werkweek) dat de opvang goed geregeld is. Werkgevers hebben dus vooral ‘angst’ als het gaat om part-time banen. Wat ook opvalt, is dat vaders met twee kinderen (waarvan de jongste één jaar is) zich maar een dag per jaar ziek melden vanwege een ziek kind.

Sowieso goed om te weten wat je rechten op werk zijn als je kind ziek is. Wij hebben er een handig overzicht van gemaakt. Hier lees je het

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

RTLZ

Reageer op artikel:
What? Minder kans op een baan als je een kinderwens of jonge kinderen hebt
Sluiten