Redactie
Redactie Body 20 mei 2016

Wetenschap bewijst het: ‘Van chocola word je slimmer’

Niks mis met enige selectieve retentie, toch? Ik hou ervan. Met dank aan een vooraanstaande Amerikaanse psycholoog – Merrill Elias heet de held – die maar liefst veertig jaar lang onderzoek deed om tot de heerlijke edoch schokkende conclusie te komen dat je van chocola slimmer wordt.

Het onderzoek begon overigens niet met dat doel; het was allereerst een onderzoek naar de relatie tussen bloeddruk en hersenactiviteit- en prestatie. Pas in 2001 – dertig jaar ‘into’ het onderzoek – bedacht meneer professor dat ‘ie de mensen net zo goed ook kon vragen naar hun eetpatronen. Dat dat invloed had, was hem al duidelijk, maar nog niet precies hoe en wat.

Significant slimmer

En toen kwam daar het chocolade-aapje uit de mouw zetten, toen bleek dat mensen die minimaal één keer per week chocola eten, hun hersens beter gebruiken. En niet een beetje beter, maar ‘significant’ beter, zodanig dat het meerdere cognitieve domeinen raakt.
Dat chocola goed – of in ieder geval ‘niet slecht’ – voor de gezondheid is, wisten we al. Maar het effect van chocola op de hersenen was nog niet eerder onderzocht. En al helemaal niet op zo’n langdurig en grootschalig niveau. Een unicum!

De moraal van het verhaal

Kijk, we kunnen jullie nu lastigvallen met alle ins en outs van het onderzoek – hoeveel proefpersonen er precies meededen; hoe vaak ze getest werden; wat de invloed van bloedstromen naar de hersenen was, wat e lievelingskleur van de participanten was en of ze hun pantoffels links of rechts van het bed parkeerden, maar wat maakt het uit? Van chocola word je slimmer!
Mijn motto: als je van minimaal één keer per week chocola eten al significant slimmer wordt en/of je hersenen beter benut, stel je dan voor wat er gebeurt als je ELKE DAG chocola eet?

Collectief experiment

Ik stel voor dat we dat vanaf nu allemaal gaan testen, en dat we dan over 40 jaar Merrill Elias vragen om te kijken of ‘ie gelijk had. Als dat het geval is: hoera, wat een feest! Als dat niet het geval is: man man man, wat hebben wij genoten van dit onderzoek!

Voor wie het per se wil weten: volgens Elias’ onderzoek zijn het met name de volgende cognitieve domeinen die baat hebben bij chocola: het visueel-ruimtelijke geheugen en organisatie, je operationele geheugen, het abstracte redeneren, en nog een paar andere bijzondere hersenplugs. In het dagelijks leven komt het erop neer dat je makkelijker telefoonnummers en/of je boodschappenlijstje onthoudt, en makkelijker meerdere dingen tegelijk kunt doen.

Tot slot, de kleine lettertjes

Euh… volgens Elias moet je dus niet doen wat ik net voorstelde. Hij heeft het expliciet over ‘small amounts’ en dat je chocola zeker niet als vervanger van een normaal, gezond en gebalanceerd eetpatroon moet inzetten. Spelbreker. Ook heeft ‘ie niet gekeken naar de kleur van chocola, of het uitmaakt of je witte-, melk- of pure chocola eet.

Ga jij nu ook meer chocolade eten? Reageer hier!

Nog niet helemaal overtuigd? De 18 beste excuses om nú die reep chocolade op te eten

Reageer op artikel:
Wetenschap bewijst het: ‘Van chocola word je slimmer’
Sluiten