Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 22 juni 2017

Wetenschap bewijst: vrienden zijn belangrijker dan familie

Op drukke dagen is de koffiedate met een vriendin waarschijnlijk de eerste afspraak die je cancelt. Toch is het slim om je nog eens te bedenken voor je een vriend afzegt, want vriendschappen blijken uiteindelijk veel belangrijker voor je gezondheid dan de band met je familie.

Vrienden

De Michigan State University deed een groot onderzoek naar vriendschap onder 280.000 deelnemers. Uit dat onderzoek blijkt dat als we ouder worden vriendschap steeds belangrijker wordt. En dat niet alleen: onder oudere volwassenen vormen vriendschappen een sterkere voorbode van geluk en gezondheid dan de relatie met familieleden.

Gezondheid en geluk

Voor het onderzoek zijn twee studies gecombineerd: data over relaties en het cijfer dat mensen hun gezondheid en geluk gaven, gecombineerd met een ander onderzoek over het verband tussen chronische ziekten en de steun die je haalt uit relaties. Wat blijkt? Volgens de eerste studie zijn vriendschappen en familiebanden beide gelinkt aan een goede gezondheid en je gevoel van geluk, maar als je ouder wordt zijn het vooral vriendschappen die bijdragen aan je gezondheid.

Chronische aandoeningen

Uit het tweede onderzoek blijkt dat vriendschap een directe invloed heeft op je welzijn. Als een vriendschap de bron is van spanningen, hadden deelnemers vaker last van chronische aandoeningen. Maar wanneer deelnemers een vriendschap ervoeren als bron van steun, voelden ze zich veel gelukkiger.

De tand des tijds

De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de vrijblijvende factor van vriendschap. Uiteindelijk blijven de mensen over die we graag in ons leven willen hebben en doen we afstand van de rest. Vrienden zijn een bron van steun voor mensen zonder echtgenoot of (hechte) familie. Bovendien herontdekken veel mensen hun sociale leven na hun pensioen.

‘Vriendschappen gaan eenzaamheid tegen, maar zijn vaak moeilijk om een heel leven lang vast te houden. Wanneer een vriendschap de tand des tijds heeft doorstaan, weet je dat je een goeie te pakken hebt. Iemand naar wie je toe kan voor hulp en advies en die je graag in je leven hebt’, zegt hoofdonderzoeker William Chopik.

Koesteren dus, die vrienden. Dit zijn de 11 do’s en don’ts om een vriendschap goed te houden.

Science Daily

Reageer op artikel:
Wetenschap bewijst: vrienden zijn belangrijker dan familie
Sluiten