Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 5 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit is de wetenschappelijke reden waarom op een stukje Lego stappen zóveel pijn doet

Al ligt er ergens maar één klein Lego-steentje in huis, de kans is groot dat je erop bent gestapt. Waarom doet stappen op een stukje Lego toch zoveel pijn? Er blijkt een wetenschappelijke reden voor te zijn!

Het lijkt wel of op Lego stappen iets is wat bij het ouderschap hoort. Het is onder ouders toch echt een algemeen ervaren fenomeen. De reden waarom je even dood gaat van de pijn als je op een Lego-blokje stapt, heeft te maken met natuurkunde en het menselijk lichaam.

De wetenschap achter deze pijn

Glaslopen is minder pijnlijk dan het lijkt, dat komt omdat de gebroken stukken gelijkmatig over een oppervlak verdeeld moeten worden. Als je over de scherven heenloopt, verdeelt je voet het gewicht dat het glas vlak maakt. Het glas steekt niet door de huid. Een plastic Lego-blokje is een heel ander verhaal.

De blokjes zijn natuurlijk zo gemaakt dat ze bestand zijn tegen het ‘geweld’ van een threenager (én jongere en oudere kids). Die intense pijn van het staan op een Lego-blokje heeft alles te maken met druk. Als je staat wordt je lichaamsgewicht verdeelt over twee voeten, als je loopt wordt je lichaamsgewicht overgebracht naar een voet. ALs je dus je voet op een lego-blokje zet, wordt datzelfde gewicht overgebracht naar de kleine contactplek van je voet met het blokje. Au!

In je huid zitten ook nog eens twee typen pijnreceptoren: Aδ-nociceptoren die reageren op sterke, mechanische prikkels als het prikken met een naald – of een harde aanraking met de hoek van een blokje. Dan heb je ook nog C-nociceptoren die reageren op andere prikkels, als extreme temperatuur of hete pepers. Die Aδ-nociceptoren geven een snel signaal naar je hersenen, de pijn van het blokje voel je direct, waardoor je je voet meteen optilt. De C-signalen gaan juist traag: dat merk je wel als je met je blote voet op heet zand stapt, dan voel je de pijn met een klein beetje vertraging en duurt het even voor je je voet optilt.

Aanstelleritis? Echt niet dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme