Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 2 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Wetenschapper zegt: het heeft echt geen zin om calorieën te tellen

Nu de zomer met rasse schreden nadert, worden we toch wat nerveus over het feit dat we straks weer in korte broekjes, luchtige jurkjes en oh lieve hemel, bikini’s in de openbaarheid verschijnen.

Hersenen

Voordat je jezelf op een dieet zet van zo min mogelijk calorieën: ho. stop. Op die manier ga je niet afvallen. Of je zal misschien wel afvallen, maar twee keer knipperen met je ogen en die kilo’s zitten er weer aan – met een beetje pech nog verdubbeld ook. Dat komt doordat je hersenen geprogrammeerd zijn op een bepaald gewicht. Zodra je buiten de marge valt die je brein voor je heeft vastgesteld, zal het er alles aan doen om die kilo’s er weer aan te krijgen.

Plateau

Dat zegt Jason McKeown, een van de grootste neurowetenschappers van Engeland. ‘Ons brein controleert ons gewicht, ons metabolisme en ons hongerniveau. Onze hersenen hebben een heel helder beeld van hoeveel we zouden moeten wegen én de kracht om pogingen tot afvallen te overreden. Dit is waarom mensen op dieet op een bepaald moment een plateau bereik en in de meeste gevallen hun gewicht langzaam weer omhoog zien kruipen. Hun hersenen zijn ontevreden over het nieuwe gewicht’, verklaart hij.

Geleidelijk afvallen

Als je wil afvallen is het ‘t best om dat zo rustig mogelijk te doen. Een tot twee pond per week is een gezonde hoeveelheid. Geleidelijk afvallen leidt tot een gezonde levensstijl en verantwoorde manier van eten. En met gewoon tevreden zijn over hoe je eruit ziet, kom je overigens ook een heel end.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wetenschapper zegt: het heeft echt geen zin om calorieën te tellen
Sluiten