Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 31 januari 2019

Je kind een dubbele achternaam geven kan nu niet, maar daar komt mogelijk verandering in

Sinds 2009 pleit D66 al voor een wetsvoorstel om het mogelijk te maken voor je kind een dubbele achternaam te kiezen. Vera Bergkamp van D66 diende een motie in en deze haalde een meerderheid in het parlement – tegen het advies in van minister Sander Dekker (VVD).

Dit jaar komt er een wetsvoorstel om ouders die kans te geven. Nu is het in Nederland niet mogelijk om je kind jouw eigen achternaam én de achternaam van je partner te geven, maar daar komt dus mogelijk verandering in.

Duitsland en Nederland enige twee landen waar het niet kan

Een kind dat nu wordt geboren binnen een huwelijk (of geregistreerd partnerschap) tussen een man en vrouw krijgt nu automatisch de achternaam van de vader. Sinds 1998 is het ook mogelijk volgens de wet om de achternaam van de vrouw te kiezen, al kreeg in 2016 slechts 8,7 procent van alle kinderen de achternaam van de moeder.

In Europa zijn Duitsland en Nederland de enige twee landen waar een dubbele achternaam niet kan. Ouders moeten nu kiezen of ze hun kind de achternaam van zichzelf of van de andere ouder geven. In 2009 vonden ze al dat dat best anders kan. Ouders zouden de keuze moeten krijgen om beide namen te kunnen geven aan hun kind. Het idee is dat, wanneer een kind later een extra naam aanneemt door bijvoorbeeld te trouwen, één van de twee achternamen komt te ‘vervallen’.

In die tijd is daar geen werk van gemaakt, maar toch doet D66-Kamerlid Vera Bergkamp er onlangs wel iets mee.
De motie die Bergkamp indiende werd gesteund door de VVD, Groenlinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk.

Een originele babynaam kiezen? Dat is moeilijker dan je denkt, volgens onderzoek

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Je kind een dubbele achternaam geven kan nu niet, maar daar komt mogelijk verandering in
Sluiten