Redactie
Redactie Mind 28 november 2016

Wie geen alcohol drinkt, gaat jonger dood

Anno 2016 word je murw gebeukt met onderzoeken over het belang van gezond eten en gezond leven, en hoe slecht al het andere voor je is. Een programma als ‘Hoe word ik 100?’ laat zelfs zien hoe je door simpelweg gezond te leven van bepaalde medische aandoeningen – én van medicatie daarvoor – af kunt komen.

Maar toen kwam de Amerikaanse Universiteit van Texas even met onderzoek op de proppen (overigens al een paar jaar geleden, in 2010). Onderzoek waaruit blijkt dat mensen die regelmatig – grofweg 1 tot 3 glazen per dag – alcohol drinken minder kans hebben jong dood te gaan dan mensen die nog nooit een glas gedronken hebben. Ja, dat lees je goed. Alcoholische geheelonthouding vergroot de kans op een vroegtijdige dood. Lekker dan.

Kom maar op met die kanttekeningen

Ja, natuurlijk zijn er 1001 kanttekeningen te plaatsen. Want elke dag 1-3 glazen per dag drinken kan niet goed zijn voor een mens, roept de gemiddelde lezer nu hardop. Dat is het ook niet, want je hebt logischerwijs meer kans op een leveraandoening en een verhoogd risico op kanker als je (veel) drinkt. Nog even los van ongelukken in het verkeer en de kans op een verslaving.

Proosten op het leven

LEES OOK: Nou, nog eentje dan. Waarom vrouwen steeds meer alcohol drinken

Toch bleek uit eerder genoemd onderzoek dat van de meer dan 1800 deelnemers, er bij de gemiddelde drinkers in ‘slechts’ 41 procent van de gevallen sprake was van een vroegtijdige dood, tegenover 69 procent jonge sterfte onder de niet-drinkers. De zware drinkers deden het zelfs ook beter dan de geheelonthouders: onder hen bleef de vroegtijdige sterfte hangen op 60 procent.

Sociaal bindmiddel

Als mogelijke verklaring voor dit toch wel verrassende resultaat noemen de onderzoekers de sociale functie van alochol. Alcohol is immers vaak een bindmiddel voor sociale netwerken, en laat een rijk sociaal leven nou een van de belangrijkste factoren zijn voor mentale en fysieke gezondheid. Uit andere onderzoeken blijkt dat niet-drinkers vaker tekenen van een depressie vertonen dan mensen die regelmatig zwalkend naar huis lopen van een feestje.

Niet. Doen. Uitroepteken.

Voordat je het vanaf nu elke avond op een zuipen gaat zetten: niet doen! Natuurlijk is het motto nog altijd om verantwoord(elijk) te drinken en voordat je het weet komen we weer met een onderzoek op de proppen waaruit blijkt dat bovenstaande grote flauwekul is. Alvast sorry daarvoor. Tot die tijd: proost!

Even geleden schreven we al een pleidooi voor de vrijmambo, kom maar door!

Reageer op artikel:
Wie geen alcohol drinkt, gaat jonger dood
Sluiten