Redactie
Redactie Mind 25 oktober 2015

Wie het altijd druk heeft, heeft het niet begrepen

‘Alleen sukkels hebben het druk.’ Onlangs zag ik deze kop voorbijkomen in het NRC. ‘Like!’ klik ik vol overtuiging.

‘Wie het altijd druk heeft, heeft het niet begrepen.’ Pas twee zinnen onderweg en ik vind het nu al een heerlijk artikel. Het gaat in op dat een vol leven op zich prima is, maar dat de staat van ‘busyness’ waar de mensheid anno 2015 in verkeert, een gevaar is voor onze gezondheid.

Dat is niet alles. Drukte is ook slecht voor onze relaties, ons geluksgevoel en nota bene ook voor de carrière. Bron: het laatste boek van bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Die overigens zelf een nogal druk leven leidt, maar dat terzijde. Zijn boek (‘Busy: how to thrive in a world of too much’) beschrijft het gevoel van onvermogen waar mensen vandaag de dag mee te maken hebben omdat de drukte hen continu het gevoel geeft dat ze tekortschieten. Kort samengevat: f*ck drukte. Dat is namelijk nergens goed voor.

Herkenbaar?

Je wordt wakker (al dan niet door een huilend/lachend kind in bed/staand naast het jouwe) en kijkt op de telefoon op je nachtkastje hoe laat het is. Half zeven, niet slecht. Kind tussen jullie in, even Facebook checken. Nog nieuwe mails? Slechts zestien stuks sinds gisteravond. Deze drie zijn belangrijk, even lezen. Kind blijft nog even in bed liggen (met dank aan de tv), nummer twee rent ondertussen rondjes in de woonkamer. Snel douchen, aankleden en ontbijt maken. Lunchtrommels voor de kinderen maken en tegelijkertijd op de iPad de Telegraaf lezen. Althans, koppen scannen. Kinderen naar school brengen, linea recta door naar kantoor. Veel op je to-do lijst, als het lukt om 70 procent ervan af te vinken noemen we het pure winst. Iets over altijd net een paar (kilo)meter achter de feiten aanhobbelen.

Bron: Tumblr

Om vier uur de deur achter je dicht trekken om nog even snel te kunnen sporten gaat ‘m vandaag (wederom) niet worden. In een noodgang door de Appie rennen om boodschappen te halen. Je moeder die thuis is met de kinderen appen dat je (wederom) iets later bent. Thuiskomen. In een olympische tijd een pasta bolognese op tafel toveren. Kinderen die niet stil willen zitten en de hap helaas niet zo geslaagd vinden als je had gehoopt. Wederom. Man die appt dat ‘ie vaststaat in de file. Kinderen die niet naar bed willen en de treuzel-en-vertraag-act vanavond in optima forma uitvoeren. Waar is dat glas wijn? En hoezo geeft het rode getal bij je envelopje aan dat er 34 nieuwe mails in je inbox zitten? Het is bijna negen uur, mag je al naar bed?

Altijd ‘aan’ staan

Klinkt herkenbaar hè? ‘Stop ermee’, gebiedt Crabbe. Een vol en actief leven is leuk, maar zorg ervoor dat je niet gebukt gaat onder de afleidingen en taken die je je op de hals haalt. Grappig genoeg is het niet zozeer het feit dat we meer te doen hebben, maar dat we vooral overweldigd (lees: overspoeld) worden door het enorme aanbod aan mogelijkheden en informatie. Het gevoel ‘altijd aan te moeten staan’, zoals Crabbe het noemt. Funest. Het is inherent aan het digitale tijdperk waarin we allemaal letterlijk en figuurlijk continu online (willen) zijn. Digitale druk. Het kan geen toeval zijn dat digitaal ook met een -d begint.

Drastisch: dat woord mag wel

Tijd voor drastische maatregelen, aldus de auteur. Want om ons heen wordt het aanbod aan mogelijkheden en informatie niet minder; eerder meer. Het is simpelweg niet te doen om je agenda af te stemmen op basis van wat er allemaal voorbij komt, en dat moet je vooral ook helemaal niet willen. ‘Effectief time-management’ is niet meer het antwoord, want dat impliceert dat je in die effectief ingedeelde tijd alles zou willen doen. Het gaat er anno nu om dat je je tijd nog wel efficiënt indeelt, maar dat je daarin niet langer alles wil doen.

Daahaaaag overtollige vrienden!

Een paar van Crabbe’s adviezen om voorgoed af te rekenen met de nadelige gevolgen van het d-woord:
– Focus: doe het belangrijkste en negeer de rest;
– Houd er minder vrienden op na – concentreer je op de belangrijkste vijftien relaties in je leven;
– Heb gerichte aandacht voor de dingen die je doet;
– Definieer wat voor jou succes is, en verbind je opnieuw met je werk en leven vanuit die intrinsieke waarden.

D… us

De volgende keer dat iemand vraagt hoe het met je gaat, antwoord je…? Kies maar een woord uit, zolang het niet met een -d begint. Tenzij het drastisch dynamisch dope met je gaat.

Altijd maar in de ban van je werk? Met deze simpele tips ben je niet dag en nacht met je job bezig >

Reageer op artikel:
Wie het altijd druk heeft, heeft het niet begrepen
Sluiten