Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 5 jan 2019

Moeder schrijft: ‘Vergeet niet wie je was voordat je moeder werd’

Als je moeder bent, herken je misschien wel dat je jezelf een beetje kan verliezen in je moederrol. Katie Smith had het niet in de gaten, tot ze werd geconfronteerd met haar tieneridool.

Verjaardagsfeestje

‘Ik heb de hele ochtend naar George Michael geluisterd nadat ik zijn nummer ‘Freedom’ had gehoord in de supermarkt. Het deed me denken aan het verjaardagsfeestje toen m’n beste vriendinnetje veertien werd. Op een middag in juni stonden we in het felle daglicht te dansen terwijl de jongens ongemakkelijk aan de zijkant stonden.

De laatste tijd denk ik vaak aan de persoon die ik was voordat ik moeder werd. De transformatie van vrouw naar moeder is geweldig, en dat bedoel ik in de meest letterlijke zin van het woord. Vroeger zat ik gewoon wel eens een beetje naar buiten te staren. Ik nam de tijd om mezelf aan te kleden. Ik hield een dagboek bij en las veel. Maar als moeder heb je beperkte tijd en schipper je tussen schoonmaken, boodschappen doen en je kinderen op laten groeien tot leuke mensen.

Crashen

Het is logisch dat we niet meer de dingen kunnen doen die we deden door tijd- en ruimtegebrek. Dat betekent niet dat we moeten vergeten wie we waren voordat we moeder waren. We gaan niet meer uit op vrijdagavond om op zaterdagochtend in bed te crashen nadat we ergens een kapsalon hebben gegeten. We spreken onze vrienden een stuk minder. We kunnen niet meer steeds onszelf op de eerste plek zetten. Die opoffering hebben we bewust gemaakt toen we een kind kregen.

Maar een levensverandering en volwassen worden betekent niet dat je het kleine meisje van binnen niet meer kan koesteren. De tiener die door het leven struikelde, de vrouw die begin twintig nog zoveel voor zich had zonder het te weten.

Nostalgische momenten

Al die mensen die je was voordat je moeder werd hebben je gevormd tot het geweldige mens dat je nu bent die leert en groeit en haar kinderen lessen bijbrengt, terwijl ze went aan de nieuwe versie van haarzelf. Fs vergeet niet wie was je voordat je moeder werd. Je hebt haar nodig.

Al blijf je in touch met de vrouw die je was door twee nostalgische momenten in je dagboek op te schrijven, naar je favoriete 90’s muziek te luisteren of een film te kijken die je vroeger fantastisch vond. De momenten waarop je je afvroeg of je ooit de liefde van je leven zou vinden en kinderen zou krijgen. Doe het. Doe het voor de vrouw die je nu bent.

7 manieren waarop nostalgie je hersenen verandert, volgens de wetenschap.

Op wat voor manier heeft het moederschap jou veranderd? 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Moeder schrijft: ‘Vergeet niet wie je was voordat je moeder werd’
Sluiten