Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 30 sep 2015

Wij liegen ons leven leuker en niet alleen op Facebook…

Phileine schrijft een brief aan een heel bijzonder personage, maar richt zich daarmee eigenlijk tot het maatschappelijke bewustzijn in onszelf. Niet weglopen, dat doen we al lang genoeg. Durf te lezen.

Dag ET,

We found him!
We hebben je gevonden!
Althans.
Nog niet helemaal natuurlijk maar dat je bestaat is nu een stuk waarschijnlijker dan vroeger.
Vroeger, toen we nog dachten dat we de enige waren.

Nu is er stromend water gevonden op mars en dus is het een stukje aannemelijker dat jij bestaat. En ik ben daar eigenlijk best blij mee.
Wie weet wat we nog van jou kunnen leren.
Dat zal behoorlijk veel zijn want wij hebben nogal wat te leren, wij mensen. Wij die deze prachtige bol hebben gekregen terwijl jij het vooralsnog met een minder knus exemplaar moet doen.

Wij zijn heel zuinig op onze bomen

Hier hebben we seizoenen, soms is het koud, soms is het heerlijk warm. De wind waait hier en als die waait dan gaan onze prachtige bomen heen en weer. Wij hebben heel veel bomen. Heel veel bomen. Die zorgen ervoor dat wij kunnen ademen. En ademen zorgt er weer voor dat we niet allemaal tegelijk sterven. Dat is dus fijn zou je zeggen. We zijn dus heel zuinig op die bomen.

Een rond stuk dierenhuid gevuld met lucht

Net als we heel zuinig zijn op de mooie schone lucht die in laagjes om ons heen draait, de mooie schone oceanen en de prachtige wilde dieren die onze voetbal rijk is.
Oh nee, een voetbal zegt jou waarschijnlijk niks. Nou dat is een rond stuk dierenhuid gevuld met lucht en daar schoppen we dan tegenaan. Elf mensen schoppen ‘m de ene kant op en elf andere mensen schoppen ‘m de andere kant op. De elf mensen die ‘m dan het vaakst tussen twee palen hebben geschopt die winnen.

Winnen winnen winnen

En dat is fijn, winnen. Want winnen geeft een gevoel van macht, een gevoel dat we heel erg goed zijn en dus willen we allemaal graag winnen. In alles eigenlijk. Niet alleen in voetbal. Ook in onze carrière, op school, met onze kerk.

Weet je wie dat is?
Weet je wat dat is? Een kerk? Dat is een plek waar wij mensen bij elkaar komen om allemaal dezelfde God te eren. Die ken je wel denk ik. God. Want die heeft jou ook gemaakt. Denken heel veel mensen.
En heel veel mensen denken ook van niet.

Vechten is onze oplossing
En al die mensen willen winnen met hun verhaal.
En daarom maken we ruzie. Zijn we heel onaardig tegen elkaar. Verliezen we respect en kunnen we niet meer met elkaar praten. Vechten is dan onze oplossing. Heel hard vechten tot de ander het met je eens is of tot de ander gewoon niet meer bestaat. Want dat is ook makkelijk.

Pinocchio

Dat van die bomen en die schone lucht was trouwens gelogen. Wij kappen de hele dag bomen om er zelf beter van te worden. Althans. Rijker. Niet beter. Want dat we straks niet meer kunnen ademen is natuurlijk niet echt beter maar daar denken we nog maar even niet aan.

Theater Facebook

Want weet je, wij liegen gewoon lekker ons leven leuker en rijker. Niet alleen in theater Facebook maar ook gewoon in de politiek. Of in de industrie. Of als het gaat om mensen, die ziek zijn of moeten vluchten. Als wij er beter van worden liegen we gewoon een paar verhalen bij elkaar en dan kunnen we zelfs aan al die zielige mensen nog veel geld verdienen. En dat is fijn. Want dan word je rijk. En dan kun je heel veel kopen.

Mag ik dan bij jou?

Zo gaat dat dus bij ons. Ik ben benieuwd hoe dat bij jou gaat want als wij zo door gaan zou het zomaar kunnen dat we uiteindelijk bij jou moeten schuilen.

Dag E.T. , laat je snel wat van je horen?

Met een aardse groet,

Phileine

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wij liegen ons leven leuker en niet alleen op Facebook…
Sluiten