5 wijze levenslessen die we te laat leren
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2Fhoney-yanibel-minaya-cruz-bVr3cTtmNk8-unsplash.jpg)
Tricky aan wijze levenslessen leren, is dat we er pas te laat achterkomen. Als we merken dat we met vallen en opstaan ontdekken wat er toe doet in ons leven. Nu is het pad ergens heen heel waardevol, maar soms is het fijn op weg geholpen te worden door onderzoek en ervaringen.
5 wijze levenslessen die mensen vaak te laat leren:
Wijze levenslessen
Als je ambitie is om een zinvol leven te leiden, gelden er een aantal universele levenslessen. De kern: connectie maken is de sleutel naar geluk en sterke banden met familie en vrienden verrijken je leven het meest.
1. Accepteren van iemands karakter redt de relatie
Het idee dat we iemand kunnen veranderen en boetseren naar de ideale partner, vriend of ouder is een achterhaalde gedachte die juist het tegenovergestelde effect kan hebben.
We denken vanuit ons eigen ego dat de manier waarop we de wereld benaderen de juiste is. En proberen dan ook vaak anderen te corrigeren en veranderen, maar dat heeft juist een averechts effect, zegt psycholoog Paul Coleman.
Het impliceert namelijk dat de andere boven je staat, het wel beter weet of doet. Eigenlijk geeft iemand de boodschap af: ‘je bent niet goed genoeg’ en dat is nooit goed.
Beter is het om naar binnen in jezelf te kijken. Stel dat je partner niet van feestjes houdt. Dan is het beter om er zelf heen te gaan, dan je partner mee te sleuren. En geïrriteerd te raken als hij/zij vroeg weg wil. Erkenning geven voor jullie verschillen en accepteren dat je met iemand leeft die tegen dingen anders aankijkt is de beste benadering.
2. Onschuldige verwaarlozing is goed voor kinderen
Ouders die overbezorgd naar hun kinderen zijn, krijgen niet veel applaus van pedagogen en leraren. Je kunt het meteen zien als een ouder te veel bovenop het leven van een kind zitten. Ze laten hun kinderen de onvermijdelijke moeilijkheden niet zelf oplossen, maar rennen achter ze aan om hun paadje schoon en veilig te houden.
Ouders ontberen het vertrouwen dat een kind zijn eigen koers moet varen en competent genoeg zijn om ergens te komen. Ze accepteren niet dat de natuur zijn beloop neemt en dat dat een goed iets is.
Het dwangmatige gedrag om te willen ingrijpen wordt sterker als het succes van het kind een surrogaat is voor eigen nooit waargemaakte dromen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die te beschermd zijn opgevoed eerder neiging hebben tot depressiviteit, stuurlozer zijn en minder goed in het bereiken van doelen.
Kinderen die altijd alles gedaan krijgen en alles kunnen laten oplossen door anderen (i.e. de ouders) denken ook vaker dat ze overal recht op hebben, dat het maar moet komen aanwaaien in het leven in plaats van er zelf moeite voor te doen.
In een notendop is het onze taak in het leven om onze kinderen zelfvoorzienend te laten worden. Ze wel morele ondersteuning te bieden en aan te moedigen en prijzen maar ze zelf uitdagingen te laten aanpakken en oplossen.
3. Tegenpolen toch niet ideaal
De sleutel naar een gezonde en gelukkige relatie is tóch iemand kiezen die veel op je lijkt, ondanks het mooie gezegde ‘opposites attract’. Dezelfde visie op dingen in het leven heeft en dezelfde gewoonten.
Het blijkt dat waarden als: persoonlijkheidskenmerken, economische achtergrond, gedeelde waarden, religie en leeftijdsgelijkheid veel belangrijker zijn dan gedacht. Je hoeft natuurlijk niet als een tweeling of Jip en Janneke door het leven te gaan.
De gulden middenweg ligt in een partner die genoeg van je verschilt om jou uit te dagen en je eigen ervaringen te verbreden, maar met wie je het eens bent op grote zaken als: tonen van genegenheid, morele waarden en opvoeding van de kinderen.
4. Een sociaal netwerk doet ertoe
We weten allemaal dat bewegen, niet roken en gezond eten goed voor je zijn en je leven kunnen naar een hoog kwalitatief niveau kunnen brengen. Maar vriendschappen zijn net zo belangrijk.
Des te groter je vriendenkring en de kwaliteit van de vriendschappen, des te langer je leeft, beweert Bert Uchino, psycholoog aan de Universiteit van Utah in de VS.
Uit een onderzoek naar de relatie tussen gezondheid en menselijke interactie bleek dat mensen (gemeten over een periode van zeven jaar) die een actief sociaal leven hebben 50% minder kans hadden om te overlijden aan welke oorzaak dan ook dan hun tegenhangers die een solo leven leidde. Een laag sociaal leven heeft het negatieve effect van 15 sigaretten per dag!
5. Lust vervaagt, liefde blijft
Te vaak denken paren dat een relatie niet meer te redden is als de intense romantiek en passie verdwenen is en het kibbelen en ruziën de overhand neemt. Een deel in ons denkt dat goeie stellen geen ruzie en conflicten hebben. Niets is minder waar beweren experts.
Succesvolle koppels ruziën; het verschil zit hem in de manier waarop. Is het met respect voor elkaar en zonder elkaar aan te vallen en gemeen te worden. Met andere woorden: zacht op de persoon, hard op de inhoud.
Het is ook vrij normaal dat lust minder wordt. Verliefdheid en ongebreidelde aantrekkingskracht en lust naar elkaar duurt zo’n anderhalf jaar zeggen psychologen.
Diepe liefde komt op het moment dat we de imperfecties van de ander zien maar toch besluiten te kiezen voor de ander. Werken aan het herstellen van intimiteit en zin in seks klinkt als iets willen forceren, maar is juist je relatie serieus nemen.
Ook lezen: 5 x de belangrijkste dealbreakers in een relatie, volgens datingexperts
Dit artikel verscheen eerder op 12 april 2014.