Anne Broekman
Anne Broekman Relatie 18 jun 2016

Wil je 3 kinderen? Dan moet je op je 23ste aan de bak!

Ja, je wilt heus wel kinderen. Ooit. Eerst nog reizen, je wilt nog zo veel van de wereld zien. En moeten jullie niet eerst een fijn huis kopen? En een knalbruiloft is ook wel leuk. Of wat dacht je van die carrière. Nederlandse vrouwen stellen hun kinderwens vaak uit. Maar wil je drie koters? Dan moet je snel aan de slag (of had je allang moeten beginnen, volgens dit onderzoek!)

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen voor het eerst moeder worden schommelt al jaren rond de 29,4 jaar. Hiermee behoren wij wereldwijd tot de oudste first time moeders. Maar hoe lang kan een stel hun kinderwens voor zich uitschuiven? Rotterdamse en Utrechtse onderzoekers maakten een rekenmodel waarbij gekeken is naar de leeftijden, het gewenste aantal kinderen en de gemiddelde kans op succes (dat wil zeggen: een natuurlijke zwangerschap). Vooral de leeftijd van de vrouw bleek hierbij bepalend te zijn. Wil je één kind? Dan kan je volgens de onderzoekers nog wachten tot na je 31ste. Wil je twee kleintjes? Dan is het slim om te starten als je 27 jaar bent, de kans dat dit lukt is dan namelijk 90 procent. Zijn drie kiddo’s jouw hartewens? Dan moet je volgens het onderzoek al na je 23ste verjaardag ‘de pil in de prullenbak gooien’.

Kleine disclaimer: Dit rekenmodel geeft uiteraard geen garantie op succes, bovendien houdt het geen rekening met andere vruchtbaarheidsproblemen naast het natuurlijke proces van verminderde vruchtbaarheid naarmate je ouder wordt. Maar interessant is het wel, vooral omdat de meeste andere onderzoeken over vruchtbaarheid zich richten op de leeftijd waarop vrouwen uíterlijk moeder kunnen worden van hun eerste baby.

Hoe oud was jij toen je moeder werd? Vertel het ons!

‘Goh, je zult wel moe zijn!’ Dit kreeg Famme’s Muriel allemaal te horen toen zij 3 kinderen in 3 jaar tijd kreeg.

Reageer op artikel:
Wil je 3 kinderen? Dan moet je op je 23ste aan de bak!
Sluiten