Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 17 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

“Wil je geen meisje?” Deze moeder is klaar met die vraag

Als je het geslacht van je baby nog niet weet, heeft vast al iemand tegen je gezegd dat je ‘vast hoopt dat het een meisje is’. Als je al een jongetje hebt, krijg je misschien te horen ‘dat je nu ongetwijfeld voor een tweede gaat. En dan hoopt dat een meisje is. Huh, wil je geen meisje? Maar waarom dan niet?’

Moeder Emma Hartridge is helemaal klaar met die opmerkingen. “Ik hoor mensen zeggen: ‘Heb je gehoord dat zij een meisje krijgt? Ik ben zo blij voor haar!’ Wees gewoon blij dat ze zwanger en gezond is”, schrijft ze op haar blog.

“Wil je geen meisje?”

Waarom willen we toch zo graag een meisje? Omdat we allemaal een ‘mini-mij’ willen? Omdat we vroeger allemaal met poppen speelden en nu een echte prinses willen? Omdat we een beste vriendin voor altijd willen of omdat we dan allemaal vrouwendingen kunnen doen? Volgens Emma is het vooral dat laatste. Maar, schrijft ze, dan heb je dus eigenlijk al in gedachten wat voor dingen je dochter leuk moet vinden en hoe ze haar leven moet leiden.

De vraag ‘Wil je geen meisje?’ impliceert niet alleen dat alle meisjes daadwerkelijk ‘meisjesachtig’ zijn, maar ook dat jongens dat niet zijn, zegt Emma terecht. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. “Als ik een meisje zou krijgen, wil ze misschien wel helemaal niet trouwen en kunnen we niet samen haar bruiloft voorbereiden. Terwijl mijn zoon best een grote witte jurk kan willen dragen. Hij draagt gewoon roze, ik heb zijn nagels gelakt en we hebben Frozen gekeken.”

De ‘magische’ moeder-dochterband

Het beeld dat dochters en moeders een hechtere band hebben, is ook onzin. Als het goed is, heb je altijd een speciale band met je kinderen – wat ze ook leuk vinden. Bovendien zijn er genoeg vrouwen die niet goed met hun moeder overweg kunnen en mannen die moederkindjes waren of zijn.

LEES OOK: Te lief! Vader gaat het podium op en helpt zijn dochtertje dat last heeft van podiumangst

Emma is dus helemaal niet teleurgesteld dat ze geen dochter heeft – en nee, ze wil ook geen derde kind. Sterker nog, ze vindt het wel leuk met twee jongens. Zo leer je een stuk meer over de andere sekse, schrijft ze. “Mijn twee zoontjes zorgen ervoor dat ik mannen een beetje beter begrijp.” En geef toe, dat stukje begrip kunnen we allemaal wel gebruiken.

Hopeloos ouderwets

Het moge duidelijk zijn: de veronderstelling dat elke moeder graag een dochter wil, is hopeloos ouderwets. Zoals Emma zegt: “Als we daar al voor de geboorte mee beginnen, is het geen wonder dat er nog een verschil tussen de seksen is. Gender mag dan wel zorgen voor veel ongelijkheid – in loon, bijvoorbeeld – maar zal nooit bepalen wat voor relatie ik heb met mijn kinderen.”

Dus moeders: wees maar gewoon blij met je zoons. Ze zijn schattig, leuk en of ze nou van nagellak houden of niet: ze leven tenminste hun eigen leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme