Wil jij je partner écht wegjagen? Doe dit dan even

Dagelijks communiceer je met je partner op veel verschillende manieren. Je praat natuurlijk, maar je vertelt ook van alles met je lichaamshouding en de energie die je uitstraalt. En ook deze non-verbale manieren zijn heel belangrijk in je relatie.

Met onderstaande communicatie jaag jij jouw vent zo de deur uit. We gaan er maar even vanuit dat dat niet je bedoeling is, dus stop hier als de wiedeweerga mee:

1. Zwijgen als je boos bent

Je partner doet iets waar je niet blij mee bent. Hij gooit je favoriete blouse in de droger, terwijl je honderd keer hebt gezegd dat hij niet in de droger mag. Resultaat: je blouse kan rechtstreeks de prullenbak in. Je bent ziedend, maar laat niks merken en je geeft je partner de silent-treatment. ‘Laat hem maar even in zijn sop gaarkoken’, is jouw gedachte.

Fout natuurlijk! Je partner voelt aan álles dat je niet blij bent, terwijl hij niet precies weet waarom. Want: ben je nou boos omdat je blouse kapot is? Of vind je het veel erger dat hij niet luistert? Praat met elkaar. Zo kun jij je woede een beetje kwijt en begrijpt hij wat er in je om gaat.

2. In de slachtofferrol kruipen

Dit past bij de echte controlfreak. Jij wil iets ontzettend graag, maar je partner ziet er geen brood in. Maar ho eens, dat gaat er niet bij jou in. Of dat nou om een film gaat waar je graag samen naartoe wil of een grotere kwestie in het leven. Het moet gebeuren in jouw ogen. Dus begin je op hem in te praten, ruzie te maken en te doen alsof je heel teleurgesteld bent. Allemaal om hem een schuldgevoel aan te praten, waardoor hij uiteindelijk toegeeft.

Maar dan, zo veeleisend als je bent, wil je ook nog dat hij het allemaal net zo leuk vindt als anders. Hij zit speciaal voor jou ietwat chagrijnig in de film, waardoor jij steeds vraagt: ‘wat is er? Waarom kijk je zo?’ Zo kruip je weer in de slachtofferrol. 2 – 0 voor jou, joepie. Wel gehecht aan je liefde? Probeer zoveel mogelijk compromissen te sluiten. Zorg dat als hij iets voor jou doet, jij iets voor hem terug doet. Liefde is geven en nemen. En zoals mijn oma daar altijd aan toevoegde: ‘maar nog altijd meer geven als nemen’.

Emotioneel pesten

He, wat? ‘Nee’ komt absoluut niet in jouw woordenboek voor. En in plaats van te kiezen voor de stilte pas je de intonatie en het volume van je stem aan. Je legt je punt steeds weer opnieuw uit, praat keihard of juist heel langzaam. Ofwel: doordrammen. Doel? Je partner zo overrompelen met jouw energie, dat hij wel moet toegeven. Je maakt van een klein kort bericht, een bericht dat extreem veel last met zich meebrengt. En daar wil hij snel vanaf, dus stemt hij tegen zijn zin in toe.

Details verzwijgen

Deze lijkt vrij veel op ‘zwijgen’ en het effect is ook ongeveer hetzelfde, toch ga je net iets anders te werk. Je geeft je partner steeds maar deels wat hij wil of nodig heeft, met name in gesprekken. Je laat de belangrijkste details weg, gewoon om controle te houden.

Bij deze situatie is de intonatie van je stem het belangrijkst. Jij hebt gezegd dat het niet erg is, terwijl je tijdens een gesprek met hem doormiddel van een ongeïnteresseerde toon in je stem laat weten dat het ‘ABSOLUUT NIET OKÉ IS’. Tot dat ik me beter voel, zorg ik dat jij ook een rot gevoel hebt.

Laten we eerlijk zijn. We hebben allemaal wel eens deze tacktieken gebruikt. En ja, soms voelde dat gewoon heel goed. Maar het is veel belangrijker ruzies uit te spreken (ook al is dat soms verdomd lastig), dat maakt jullie relatie alleen maar sterker. Want: ondanks dat ze af en toe ongelofelijk lomp kunnen zijn, hebben we ze toch wel nodig, die partners.

Hebben jullie veel ruzie? Stel dan eens deze 36 vragen aan elkaar en word (weer) verliefd.

Reageer op artikel:
Wil jij je partner écht wegjagen? Doe dit dan even
Sluiten