Redactie
Redactie Eten 22 jan 2015

Wil jij van je kind een ‘foodie’ maken?

Toen ik een paar maanden geleden een herhaling van Jamie Oliver’s Food Revolution keek, was ik werkelijk in shock dat kinderen van 6 jaar niet wisten hoe tomaten eruit zien. Oké, kinderen moeten leren eten, maar enige kennis bijbrengen, is geen overbodige luxe.

Het feit dat kipnuggets niet echt enkel uit kip bestaan en dat tomatensoep uit een pak niet vers is, dat weten veel kinderen niet. Het is ergens mis gegaan, de afgelopen jaren. Onze relatie met eten moet weer worden hersteld en we moeten ons kroost weer kennis gaan bijbrengen over koken en eten. Obesitas is een welbekende welvaartsziekte geworden, met alle dodelijke gevolgen van dien. Door onze kinderen te leren koken en vooral te leren waar eten vandaan komt, zorgen we dat we allemaal een stuk gezonder worden.

Maar mogen onze kinderen dan nooit meer een hamburger?

Het is belangrijk dat kinderen weten dat er gezondere, lekkerdere alternatieven bestaan. Natuurlijk komt smaak met de jaren, maar als je ze al vanaf jongs af aan aan verschillende smaken laat wennen, dan proeven ze het verschil tussen een ‘goede’ en fastfood hamburger. Reken maar dat ze uiteindelijk zullen kiezen voor de gezondere variant.

Dit is nou een bloemkool

Wanneer kinderen eten gaan zien als iets lekkers, als iets wat nodig is, laat ze dan producten proeven afzonderlijk van elkaar. Geprakt eten is misschien lekkerder en ze hoeven minder moeite te doen, maar juist door te kijken, voelen en kauwen leren ze eten. Bied ze verschillende ingrediënten aan en als ze het niet lekker vinden, dan hebben ze het in ieder geval geprobeerd. Door straks je eigen groenten, fruit en kruiden te verbouwen in de tuin of op het balkon, kunnen jullie samen de ontwikkeling van dit groeiproces ondervinden. Neem ze ook een keer mee naar restaurants als Vork en Mes of Villa Augustus, waar veel van eigen bodem komt. Of breng een bezoek aan een boerderij zoals ‘t Geertje, waar je heerlijke verse geiten- of koemelk kunt halen en waar precies wordt uitgelegd hoe dit ‘melken’ in zijn werk gaat. Leerzaam en erg lekker.

Het is belangrijk om je kinderen écht te leren eten. Verse producten, verschillende onbewerkte ingrediënten die zorgen voor een gezond lichaam én blije geest. Hoe gaan jullie thuis met eten om? En wil jij van je kind een ‘foodie’ maken? Deel het met ons!

Lees ook de ervaring van kinderen in De Librije of neem ze een keer hier mee naartoe!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wil jij van je kind een ‘foodie’ maken?
Sluiten