Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Eten 16 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Lekker eitje als ontbijt? Waarom je beter een wit eitje kunt nemen in plaats van een bruine

In de supermarkt staan veelal bruine eitjes, die eten we dan ook het meest. Als er überhaupt al witte eieren in je supermarkt te koop zijn. Vaak is er maar één doos met witte eiren, dat wekt het idee dat bruine eieren ‘beter’ zijn dan witte eieren. Maar is dat wel zo?

Het antwoord is nee. Sterker nog, het is eerder het tegenovergestelde: witte eieren zijn duurzamer dan bruine eieren.

Is er een verschil tussen witte en bruine eieren?

Er is helemaal geen verschil tussen witte en bruine eieren. Althans, als het gaat om smaak en hoe gezond ze zijn. Er zit wél een verschil in duurzaamheid. Witte eieren zijn namelijk duurzamer. En dat heeft alles te maken met het feit dat kippen die witte eieren leggen, veel minder voer nodig hebben – en dus ook minder grondstoffen. Stel je voor dat alle bruine kippen vervangen worden door witte kippen (waar dus witte eitjes uit komen), dan wordt er elk jaar bespaard op een paar miljoen kilogram kippenvoer. Wat weer duizenden tientonners van de weg zal houden. Witte kippen zijn ook efficiënter: ze leggen meer dan 300 eieren per jaar, en ze leven geen 14, maar 15 of 16 maanden.

Waarom eten we bruine eieren?

Hoe kan het dan dat we massaal bruine eieren eten? Het is eigenlijk heel gek: er zijn in Nederland namelijk meer witte dan bruine eieren. Er wordt gezegd dat we bruine eieren (onterecht) associëren met diervriendelijkheid. Bovendien verdienen supermarkten aan bruine eieren, want ondanks dat ze dezelfde smaak hebben als witte eieren, kosten witte eieren zo’n 16 cent per stuk en bruine maar liefst 24.

Heb je morgenochtend dus zin in een gekookt of gebakken eitje? Ga dan vooral voor de witte variant. Hoef je ze dus niet alleen maar te kopen om te beschilderen met Pasen. 😉

LEES OOK: Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Lekker eitje als ontbijt? Waarom je beter een wit eitje kunt nemen in plaats van een bruine
Sluiten